Vágólapra másolva!
Az Országos Rádió és Televízió Testület szerdai döntése értelmében azonnali hatállyal 30 napra felfüggesztik a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát. A büntetést egy december 24-i műsora miatt kapta a rádió, ahol az egyik műsorvezető azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A rádió nem fellebbez az itélet ellen.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán - áll az ORTT közleményében. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap pályázatain való indulásból, és a médiatörvényben meghatározott "utolsó figyelmeztetésben" részesítették. (A jogszabály szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést, és felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől".) A határozat nem jogerős, de a Tilos Rádiót működtető alapítvány kuratóriuma úgy döntött, elfogadja és végrehajtja a kirótt szankciót.

A döntést az ORTT a médiatörvény azon paragrafusával támasztotta alá, amely szerint "a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére".

A médiahatóság negyedik alkalommal tárgyalt a témáról. Az ORTT a múlt hét szerdán úgy döntött, hogy saját szakkollégiumától, valamint egy, a médiahatósággal régebb óta munkakapcsolatban álló ügyvédi irodától kért szakvélemény ismeretében tárgyalja újra a Tilos Rádió egyes decemberi műsoraiban elhangzottakat. Az ORTT által kért jogi szakvélemények szerzői - Hajdu István elnök keddi tájékoztatása szerint - nem láttak okot a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződésének felbontására.

A médiahatóság egyik tagjának korábbi közlése szerint az ORTT irodájának - a múlt szerdai ülésre készült - előterjesztése alapján harminc napra függesztették volna fel a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, valamint "utolsó, végső figyelmeztetést" kapott volna, amelyet követően újabb, súlyosabb szankció esetén azonnali hatállyal fel lehetne mondani műsorszolgáltatási szerződését.

Ladvánszky György MSZP-s delegált és Hajdu István, a testület elnöke támogatta ezt a javaslatot, míg a jelen lévő másik két tag - Erdős Zsuzsanna (Fidesz) és Wéber János (MDF) - a szerződésbontásra voksolt, így Tímár János (SZDSZ) távolléte miatt patthelyzet alakult ki - írta az MTI.

Az MTI több, a médiahatósághoz közel álló forrásból származó értesülése szerint a szerdai döntés mellett voksolt Hajdu István elnök, Ladvánszky György (MSZP) és Wéber János (MDF), míg - Erdős Zsuzsanna (Fidesz) tartózkodása mellett - ellene szavazott Tímár János (SZDSZ). Ezt Tímár János azzal indokolta a nap folyamán azt MTI-nek, hogy ő korábban 24 órás - az eddig tartalom miatt kiszabott legnagyobbal azonos - szankciót javasolt, eltúlzottnak nevezve a 30 napos felfüggesztést, hangot adva azon álláspontjának, hogy aki megszavazta azt, az a médium megszüntetésére voksolt.