A hálapénz megengedett, a fix tarifa nem

Vágólapra másolva!
A hálapénzt illetően megegyezik a Magyar Orvosi Kamara és az Egészségügyi Minisztérium álláspontja: elfogadhatónak tartják, ha a betegek - meghálálva az ellátást - pénzt adnak az orvosnak, illetve a nővéreknek. Ugyanakkor a társadalombiztosítási rendszerben működő kórházak, rendelők orvosai nem követelhetnek fix tarifát egy-egy beavatkozásért, ez bűncselekménynek számít. A szülészorvosok tarifáit tartalmazó weboldal működését az ombudsman jogellenesnek tartja, ezért a honlap nem elérhető.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután óta nem elérhető a halapenz.hu weboldal, ahol személyes tapasztalatokból lehetett megtudni, hogy melyik kórház melyik orvosa - név szerint, sőt némelyiküknél telefonszámmal - mennyi pénzért és milyen gondossággal végezte a terhesgondozást és a szülés levezetését. Rögtön a bejegyzések fejlécében szerepelt, hogy az orvosok mekkora összeget kértek a szülésért és külön a terhesgondozásért. Ha itt nem szerepelt konkrét összeg, az azt jelentette, hogy az orvos elfogadta, amennyit adtak neki, de nem kért pénzt.

A honlapon jelenleg csak annyi olvasható, hogy "az oldal jogi hátterének rendezéséig a lap működése szünetel". A weblapot ugyanis aggályosnak tartja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Péterfalvi szerint személyes adat, hogy ki mennyi hálapénzt ad és fogad el, így ezeket kizárólag minden érintett - tehát az itt szereplő összes orvos - hozzájárulásával lehetne csak közzétenni. Ez természetesen a magánrendelők tarifáira nem vonatkozik - tette hozzá. Az adatvédelmi biztos szerint abból a szempontból is aggályos a honlap, hogy ellenőrizhetetlen, hogy valójában kik írnak be. Péterfalvi a honlap kapcsán vizsgálatot indított, ennek eredménye egy-két hét múlva várható - mondta el az [origo]-nak. A vizsgálat során az adatvédelmi biztos meghallgatja a weblap készítőjét is.

A weblappal kapcsolatban rendőrségi vizsgálat is indul, mert az ott szereplő egyik szülész-nőgyógyász rendőrségi feljelentést tett, véleménye szerint olyan információkat közöltek a site-on, amelyek sértik személyiségi jogait és a jó hírnévhez fűződő jogát.

A honlap készítőjének, Nyírő Balázsnak - saját nyilatkozata szerint - az volt a célja, hogy a szülészorvosok kiválasztásában segítséget nyújtsanak egymásnak a várandós nők. Ugyanakkor azt elismerte, hogy bárki közzéteheti szándékosan rosszindulatú tapasztalatait a honlapon, az ilyen bejegyzéseket nem tudja kiszűrni.