Szonda: Idén helyet cserélt a két nagy párt

Vágólapra másolva!
Helyet cserélt az idén a két nagy párt - állapította meg a Szonda Ipsos közvélemény-kutató. A Népszabadságban megjelent adatok szerint az MSZP az év elején még az összes választó 37 százalékának bizalmát élvezte, miközben a Fidesz 27 százalékon állt. Most decemberben már a választókorúak 31 százaléka a fideszesekre szavazna, míg a szocialistákra 25 százalék.
Vágólapra másolva!
Gallup: A Fidesz tartja előnyét az MSZP előtt/politika/20031222gallup.htmlGallup: Minden téren nőtt az elégedetlenség/politika/20031210gallup.html

Idén az MSZP támogatottsága csökkent, a Fideszé kismértékben emelkedett, így a két párt felváltotta egymást az élen. Az MSZP-re az év elején az összes választó 37 százaléka, a Fideszre 27 százaléka szavazott volna, mostanra azonban megváltozott a sorrend: a választók 31 százaléka voksolna a Fideszre, 25 százaléka a szocialistákra. A Szonda Ipsos kutatói szerint úgy szerzett elsőséget a Fidesz, hogy közben alig tudott új támogatókat magához vonzani, vagyis igazán az MSZP támogatottsága csökkent.

2003-ban az SZDSZ tartotta a harmadik helyezését, többnyire a lakosság 3, néha 2 százalékának támogatását élvezve. Az MDF szinte mindvégig a választásra jogosultak egy százalékára számíthatott.