Hazatért az egészségügyi kontingens Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Pénteken ünnepélyes keretek között fogadták a missziójukból hazatérő magyar katonai egészségügyi kontingens tagjait. Néhány katona azonban továbbra is Afganisztánban szolgál.
Vágólapra másolva!

Egyéni beosztásokban továbbra is szolgálnak majd magyar katonák Afganisztánban - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Elmondta, hogy mintegy 20-25 magyar katona lát majd el többféle feladatot Afganisztán különböző vidékein. Mint mondta, ezek a katonák "a helyi élet beindítását hivatottak szolgálni". Példaként említette, hogy a most hazatért egészségügyi kontingens tagjainak egyike, egy orvosnő is visszamegy Afganisztánba, ahol a kabuli kórház egyik vezetőjeként tevékenykedik majd. Emlékeztetett rá a miniszter, hogy az Országgyűlés októberi határozata engedélyezi, hogy egyéni beosztásokba legfeljebb ötven katonát küldhessen Magyarország Afganisztánba.

A december 17-én hazatért 19 katonát Juhász Ferenc és Svéd László orvos vezérőrnagy, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke köszöntötte. Juhász beszédében elmondta: hogy a magyar katonák Magyarország érdekében tevékenykedtek Afganisztánban, és elismerést szereztek a Magyar Honvédségnek.

Schandl László orvos alezredes, a kontingens egyik parancsnoka újságíróknak elmondta, hogy betegeik között "a földönfutótól az uralkodóig" mindenki előfordult. Arra a kérdésre, hogy veszélyes volt-e a munkájuk, úgy válaszolt: háborús övezetben dolgoztak.

A magyar orvosok látták el többek között annak a június 7-ei balesetnek a sérültjeit, amikor egy öngyilkos merénylő hajtott egy szabadságra hazautazó német katonákat szállító buszba. Schandl elmondása szerint a merényletben négyen veszítették életüket, és 29-en súlyosan megsebesültek. Mint mondta, az első orvos, aki a helyszínre érkezett, magyar volt.

A magyar egészségügyi katonák négy csoportban március és december között teljesítettek szolgálatot Afganisztánban. A magyar szakemberek abban a kabuli kórházban dolgoztak, amely az afganisztáni nemzetközi misszió tagjainak egészségügyi ellátásáért felelős. Az intézmény emellett fogadja az afgán ideiglenes kormány tagjait, a köztársasági elnököt és az ottani nagykövetségek munkatársait is.