Nem primitívek, de nem jár több pénz a Gán fivéreknek

Vágólapra másolva!
A Csongrád megyei Bíróság másodfokú ítéletében már nem minősítette primitívnek a Gán testvéreket, ugyanakkor a kártérítésnek első fokon megítélt összeget nem emelte meg. A kamatkövetelésnek viszont helyt adott a bíróság, így a testvérpárt kamatokkal együtt illeti meg a kártérítés. 
Vágólapra másolva!
Öt perc elég volt a romák leprimitívezéséhez/itthon/20031126rasszista.html

Az emberölés vádjával 15 hónapig jogtalanul fogva tartott Gán fivérek két-két millió forint nem vagyoni kártérítést kértek az első fokon megítélt 1,2-1,2 millió forint helyett. A városi bíróság megítélt 300-300 ezer forint vagyoni kártérítést is, mert elfogadta, hogy a testvérek 15 hónap alatt alkalmi munkával havi 20-20 ezer forintot kereshettek volna. Az államot képviselő igazságügyi tárca ugyanakkor megalapozatlannak tartotta a vagyoni kártérítést.

A Csongrád megyei Bíróság másodfokú, jogerős ítéletében az egyik testvérnek 1,4 millió forintot állapított meg az 1,2 helyett, a perköltség összegét pedig leszállították 70 ezer forintra. Vagyoni kárpótlásként mindkét testvérnek 220 ezer forintot ítélt meg a bíróság. Vagyis a kártérítés összegét gyakorlatilag helybenhagyták. Emellett kötelezte a bíróság a felperest, hogy a kártérítést kamatokkal együtt fizesse ki. A bíróság az ítélet indoklásából mellőzte azt a mondatot, miszerint a felperesek "az átlagosnál primitívebb személyiségük" miatt nem élték meg olyan pszichés károsodással a fogvatartást, ami indokolná a kártalanítást.

A bíróság az ítélet indoklásában elutasította a testvérpár érvelését, miszerint a nem vagyoni kárpótlást az objektív körülmények - mint például a fogva tartás ideje vagy a vád súlyossága - határozzák csak meg. Így, bár a primitív jelzőt elhagyták, a kártérítés összegét nem változtatták meg. A vagyoni kártérítésnél pedig azt vették figyelembe, hogy a testvérpár nem tudott rendszeres jövedelemről beszámolni.