Sok kisbolt bezárhat jövőre

Vágólapra másolva!
Az év végén lejár az önkormányzati helyiségek bérleti díjára hirdetett moratórium, ezért az önkormányzatok jövőre akár a jelenlegi díj többszörösét is kérhetik a boltok bérleti díjaként. Sok kereskedő azonban nem tud többet fizetni, mint a jelenlegi bérleti díj, hiszen még az EU-s követelmények miatt is nőnek a kiadásaik - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Megritkulhatnak jövőre a kisközértek, az év végén ugyanis lejár az önkormányzati helyiségek bérleti díjára tíz éve adott moratórium. A bérleti szerződéseket az önkormányzatok jövőre - indoklás nélkül - felmondhatják, és az üzlethelyiségeket kiadhatják új bérlőnek, aki képes akár a többszörösét fizetni a mostani díjnak - írja a Magyar Hírlap. Akadnak olyan vállalkozások, amelyeknek az évtizedes haladék sem volt elég ahhoz, hogy megerősödjenek vagy megvásárolják bérleményüket, így most lehúzzák a rolót vagy megemelik áraikat. Ráadásul az uniós csatlakozás is költséges átalakításokra kényszerítheti a boltosokat. A megszűnő boltok helyére peep show-k költöznek, vagy a kisközérteket játékteremmé alakítják át - riogatnak a kereskedők.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint óriási felelősség hárul az önkormányzatokra, hiszen adott esetben családok tucatjainak sorsáról döntenek, ma ugyanis számos kisbolt családi vállalkozásként működik.