Orbán: vonják vissza a lakáshitel-rendszer szigorítását!

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor volt miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy vonja vissza a lakáshitelezés törvény rendszerét szigorító döntését és jövő évi költségvetési javaslatát.A Fidesz elnöke szerint a szigorítás miatt veszélybe került az emberek életbiztonsága.
Vágólapra másolva!

"Az otthonteremtés lehetőségét ne vegyük el az emberektől" - kérte a kormánytól Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján. Hozzátette: bár nem az emberek a felelősek a kialakult gazdasági helyzetért, most mégis az ő életbiztonságuk került veszélybe. "Nem helyes, ha egy országban kiszámíthatatlanná válik a jövő" - közölte. Azt mondta, hogy az otthonteremtési rendszer leépítésével kapcsolatos intézkedések emberileg elhibázott döntések, ezért vissza kell azokat vonni.

Orbán szerint a döntés nemcsak azokat érinti, akik már felvették a hitelt vagy akik most tervezték a felvételét, hanem azokat is, akiknek az állása az építőipar várható hanyatlása miatt veszélybe kerül. A Fidesz elnöke úgy vélte: a kormány arra akarja rávenni az embereket, hogy otthonteremtés helyett megtakarított pénzüket tegyék be a bankokba, és ezzel segítsék a költségvetést.

Az ellenzéki politikus a jövő évi költségvetési törvényjavaslat visszavonását is kezdeményezte. Szerinte ugyanis a javaslatot át kell dolgozni; valós számokra kell épülnie és központjába a biztonságot kell állítani. Ahhoz, hogy időben elfogadhassák a költségvetést, Orbán felajánlotta azt is, hogy a fideszes képviselők készek a két ünnep között is ülésezni a Parlamentben. A Fidesz elnöke szerint a kormány döntése gazdaságilag nem megalapozott, mert csupán 10 milliárd forintos tételt lehetne vele megspórolni, ami szerinte a költségvetésben csupán egy kis összeget képvisel. "Úgy gondolom, hogy az országnak egy biztonságot nyújtó, biztonsági költségvetésre van szüksége" - közölte.