Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rendőrök vigyáznának a bírókra

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság elnöke kedden azt kérte az országos rendőrfőkapitánytól, hogy a kiemelt bűnügyeket tárgyaló 23 bíróságon a munkanapokon munkaidőben legyen intézkedésre jogosult egyenruhás rendőr. Salgó László egyelőre semmi konkrétumot nem ígért, csak annyit közölt, hogy megvizsgálják a jogi, tárgyi és anyagi lehetőségeiket.
Vágólapra másolva!

A Lomnici Zoltán főbíró által kezdeményezett találkozót követően tartott sajtótájékoztatón a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: a bíróságok anyagilag is részt vállalnának az akcióban, amelynek időpontjaként a főbíró 2005. január 1-jét jelölte meg. Salgó László országos rendőrfőkapitány közölte, elvileg egyetértett a javaslattal, de a végrehajtáshoz szükséges a törvényi felhatalmazás, valamint a személyi és pénzügyi feltételek biztosítása.

Lomnici kezdeményezését egy olyan tanulmánnyal indokolta, mely a rendszerváltás óta a bírók elleni támadásokról készült. "A bírók elleni támadás a jogrendet veszélyezteti" - közölte a főbíró, aki szerint az elmúlt három évben megszaporodtak a bírók elleni támadások. Elmondta: a tanulmány 13 rendkívüli esetre tér ki, két eset kivételével nyomozás is indult az ügyben. Volt, ahol csak tüntettek a bíróság épülete előtt, de előfordult már az is több alkalommal, hogy bíróra támadtak. Lomnici felidézte: eddig egy esetben történt halálos sérülés, de több alkalommal támadtak késsel vagy más tárggyal bíróra, sőt a kézigránát vagy molotov-koktél bedobása az ablakon is előfordult az elmúlt években.

A főbíró az EU-gyakorlatot tartja követendőnek, ahol rendőrök védik a bírósági épületeket. Magyarországon csak rendészek tartózkodnak az épületekben, akiknek nincs fegyverük, és nem intézkedhetnek.

Salgó László ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a jogi, tárgyi és anyagi lehetőségeiket. Kilátásba helyezte, hogy átmenetileg szabadidős rendőröket foglalkoztassanak a bíróságok. A konkrétumok kidolgozásához egy közös munkacsoport felállítását javasolta, amelybe az ORFK közbiztonsági főigazgatóját jelölte a rendőrség részéről. Salgó arra a kérdésre még korainak tartotta a választ, hogy egy fegyveres rendőr mennyivel tud hatékonyabb lenni a rendészeknél, ha egyedül dolgozik egy nagy bírósági épületben.

Lomnici ugyanakkor több más problémát is felvetett a bíróság működésével kapcsolatban. Kifogásolta például, hogy a bírók Magyarországon nincsenek elválasztva a vádlottaktól, akik szerinte gyakran túl közel ülnek a bírói pulpitushoz.

A főbíró az utóbbi időben gyakran nyilatkozott arról, hogy veszélyben érzi a bírók munkáját, illetve a bírói függetlenséget. Lomnici közleményt adott ki a bírói függetlenséggel kapcsolatban, majd találkozót kért többek között az igazságügyi minisztertől és a kisebbségi ombudsmantól. Közleményére a miniszterelnök és a házelnök is reagált.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről