Felfüggesztett börtön mellé pénzbüntetést kértek Czeizelre

Vágólapra másolva!
Az első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Czeizel Endre genetikusnak pénz-mellékbüntetés kiszabását is kérte az ügyész. Czeizel az elsőfokú bíróság szerint több ezer dollárt kapott, mert közreműködött külföldi örökbeadásokban. A vádlottak között van az ORTT előző elnöke, Körmendy-Ékes Judit is.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség pénz mellékbüntetést is indítványozott a másodfokú tárgyaláson kedden a Fővárosi Ítélőtáblán a béranyaperben első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Czeizel Endrének. A Fővárosi Bíróság tavaly nem jogerősen másfél éves, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az ismert orvos-genetikust, bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatása miatt.

Szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott Czeizel Endre titkára, M. Zoltán, valamint az Egyesült Államokban élő Gáti Marianna édesanyja, R. Béláné, továbbá több olyan anya, aki pénzért külföldön szülte meg és adta örökbe gyermekét. A szülők örökbe adott gyermekükért néhány ezer dollárt kaptak Gáti Mariannától 1995-1996-ban. Az örökbeadásokról a magyar hatóságok nem szereztek tudomást. Az elsőfokú bíróság szerint több ezer dollárt kapott Gáti Mariannától Czeizel Endre és M. Zoltán is, akik a külföldi örökbeadásokban közreműködtek, csakúgy, mint R. Béláné.

Az ügyész a kedden megkezdődött másodfokú eljárásban indítványozta, hogy pénz-mellékbüntetést is szabjanak ki Czeizel Endre, M. Zoltán, illetve az eljárásban szintén vádlottként szereplő Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori vezetője esetében. Utóbbi ellen egy magyarországi, de szintén pénz ellenében lebonyolított örökbeadás miatt emeltek vádak. Az ügyész a pénz-mellékbüntetés kiszabása mellett érvelve kifejtette, hogy a vádlottak a bűncselekmények elkövetése révén anyagi haszonhoz jutottak. Az ügyész egyes vádbeli cselekmények minősítésének megváltoztatását is indítványozta, részben a büntetőjogszabályok változására hivatkozva.

Czeizel Endre a keddi tárgyaláson elmondta: anyagi körülményeiben az eljárás során változás állt be. Félmilliós havi fizetése helyett 2000 óta 91 000 forintos nyugdíjban részesül, 120 négyzetméteres lakásából pedig egy 65 négyzetméteresbe költözött. Az orvos-genetikus ügyvédje a keddi tárgyaláson védence felmentését indítványozta. A bűnsegédi magatartással vádoltak az eljárás során tagadták bűnösségüket, a gyermekük pénzért történő örökbeadására vállalkozó szülők azonban bűnösnek vallották magukat, és az örökbeadásokban közreműködőkre is terhelő vallomásokat tettek.

Az ügyész perbeszédében megjegyezte, hogy három anya újabb terhességre is vállalkozott, mert a korábbi gyermeket "olyan jól sikerült eladni". Gáti Marianna nem vádlottja a Magyarországon folyó eljárásnak.

A másodfokú büntetőper csütörtökön védői felszólalásokkal folytatódik, határozathozatalra feltehetően a jövő héten kerülhet sor.