Egyszerre lesz hanukia és kereszt a Nyugati téren

Vágólapra másolva!
A főváros központi terein és vidéki városokban is keresztet állít a Jobbik Magyarországért Mozgalom, azzal a céllal, hogy a hívők megállhassanak imádkozni a karácsonyi vásárlási láz idején. A nemrégiben párttá alakult Jobbik több városban ellenállásba ütközött, a Szolnokon illetékes esperes például úgy véli, hogy a kereszt a húsvéthoz kapcsolódik, a karácsonyhoz jászolt vagy betlehemet kellene felállítani. A fővárosi Nyugati téren felállított kereszt közvetlen közelében állítják majd fel december végén a zsidó ünnepet jelképező hanukiát, de egyik fél sem tart attól, hogy ebből konfliktusok származhatnak.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
A Nyugati téren álló kereszt MTI

Péntek óta áll a fővárosi Nyugati téren a kereszt, amit a Jobbik Magyarországért Mozgalom állított, hogy a karácsonyi vásárlás intézése közben is legyen lehetősége a hívőknek megállni néhány percre, imádkozni vagy gyertyát gyújtani. Az önkormányzattól nem kapott engedélyt a jobboldali szervezet, arra hivatkozva, hogy a kereszt állítására nincs hely a téren - mondta Nagy Ervin, a Jobbik elnökségi tagja, de végül rendőrségi területfoglalással jogszerűen állították fel a keresztet. Az elmúlt hétvégén már sokan felkeresték a Nyugati téri keresztet, ugyanúgy, mint a Kossuth téren és a Moszkva téren állót - mondta az [origo]-nak Nagy Ervin.

Az elmúlt hat év hagyományának megfelelően szintén a Nyugati téren állítja fel december 20-án a Chábád-Lubavics Egyesület a zsidó ünnepet jelképező hétágú gyertyát, a hanukiát. "Nem tartjuk provokatívnak, hogy keresztet is felállítottak a téren, sőt, szép dolognak tartom" - mondta az [origo]-nak Köves Slomó rabbi, aki azt is hozzátette: reméli, hogy érett a társadalom annyira, hogy a megférnek majd egymás mellett a különböző vallási ünnepségek. A Jobbik elnökségi tagja szintén nem tart attól, hogy a két ünneplő társaság között konfliktus alakul ki.

Az elmúlt évek során egyetlen alkalommal, a tavalyi hanuka ünnepen fordult elő rendbontás, amikor a szkinhedek zavarták meg a zsidó ünnepet "Magyarország a miénk" kiáltásokkal. Mivel mindkét fél bejelentette rendezvényét, a rendőrség nem avatkozott közbe.