Az ügyészségre küldte az ORFK a K&H-s nyomozó ügyét

Vágólapra másolva!
Semmilyen bűncselekményre utaló jelet nem találtak a pénzmosás elleni osztály vezetőjének ügyében folytatott belső rendőrségi vizsgálat során - közölték az ORFK pénteki tájékoztatóján. A rendőrség a további vizsgálat lefolytatására az ügyészséget kéri fel, ehhez azonban előbb fel kell oldani az ügyre vonatkozó államtitkot. A K&H-ügyben is nyomozó Molnár Csaba jelenleg szabadságát tölti.
Vágólapra másolva!

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) vezetője pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy befejezték azt a tényfeltáró vizsgálatot, amelyet Molnár Csaba alezredes, a pénzmosás elleni osztály vezetőjének ügyében indítottak. Bolcsik Zoltán dandártábornok közölte: nem találtak semmilyen olyan megdönthetetlen bizonyítékot, amely szerint bűncselekmény alapos gyanúja felmerült volna Molnárral kapcsolatban.

A vizsgálat azt követően indult meg, hogy a Magyar Nemzet keddi számában cikket közölt arról, hogy a K&H-üggyel foglalkozó alezredes állítólag túl szoros kapcsolatba került arab pénzváltókkal. Szintén kedden - a cikktől függetlenül - a Nemzetbiztonsági Hivataltól egy titkos jelentés érkezett a SZBEI-hez, melyben adatok szerepelnek Molnár Csabával kapcsolatban.

Bolcsik Zoltán a pénteki tájékoztatón közölte: a Nemzetbiztonsági Hivataltól kapott jelentés olyan adatokat tartalmaz, amelyek további vizsgálódást érdemelnek. Ennek lefolytatása azonban az ügyészség feladata és kompetenciája - tette hozzá. A rendőség belső eljárásának megállapításairól semmilyen információt nem árult el, arra hivatkozva, hogy azok államtitkot képeznek. Az SZBEI vezetője annyit megjegyzett, hogy a K&H Equitiesnél történt sikkasztási ügyben zajló nyomozáshoz nincs köze a Molnárral kapcsolatos vizsgálatnak.

Az ORFK egyúttal kezdeményezi, hogy az alezredes ügyében oldják fel az államtitkot. Erre azért van szükség, mert enélkül az ügyészség nem folytathat vizsgálatot.

Az [origo] kérdésére Bolcsik elmondta: nem tud arról, hogy bárkinek is érdekében állna, hogy Molnárt - akár csak néhány hétre is - kivonják a forgalomból. A dandártábornok beszélt arról is, hogy a rendőrség teljes mellszélességgel kiáll az alezredes mellett, már csak az ártatlanság vélelméből kifolyólag is. Molnár jelenleg a szabadságát tölti. Amennyiben az lejár, munkáját akkor is folytatni fogja, ha addigra nem fejeződik be az ügyében folyó további vizsgálat - közölte az SZBEI vezetője.

Az [origo] információi szerint a Fővárosi Főügyészség várhatóan nyomozást rendel el az ügyben, amelynek gyanúsítottjai között azonban nem szerepel Molnár Csaba. Az ügyészség más forrásból is értesült az NBH dokumentumaiban szereplő eseményekről. A büntetőeljárás új szabályai szerint vagy első ránézésre elutasítja az ügyészség a vizsgálatot, vagy elrendeli a nyomozást. Más vizsgálati lehetőség nincs, a korábbi feljelentés-kiegészítés jogintézménye tavaly nyáron szűnt meg. A rendőrségnek nem volt lehetősége kivizsgálni teljes körűen az NBH-anyagban ismertetett ügyet, mert megemlítik benne Molnár Csabát, aki rendőr, így az ügyészség hatáskörébe tartozik.