Az igazgató nyert a pornós CD-k miatt indult perben

Vágólapra másolva!
A kecskeméti munkaügyi bíróság elsőfokú ítélete szerint eljárási szempontból jogellenesen kapott fegyelmit Kohajda László, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója a pornós CD-k miatt. A bírósági döntés megerősítette Kohajdát igazgatói posztjában. Az ítéletet szerint meg kell kapni az igazgatónak elmaradt vezetői pótlékát, mintegy 300 ezer forintot.
Vágólapra másolva!

A pornós CD-k miatt indult munkaügyi perben Kohajda Lászlónak adott igazat a kecskeméti munkaügyi bíróság pénteki, nem jogerős ítéletében. E szerint eljárási szempontból jogellenesen kapott fegyelmit korábban Kohajda László, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója a pornós CD-k miatt. A bírósági döntés megerősítette: Kohajda maradhat az igazgató. Az ítéletet szerint emellett meg kell kapni az igazgatónak elmaradt vezetői pótlékát, mintegy 300 ezer forintot.

A bíróság megállapította azt is, hogy nem bizonyítható egyértelműen, ki rakta fel a megyei oktatási intézményekbe eljuttatott pedagógiai CD-kre a pornóképeket, bár az egyértelműen kiderült, hogy az intézmény korábbi rendszergazdájának számítógépéről kerültek a képek a CD-kre. A rendszergazda azonban sok embernek megadta jelszavát, így valószínűleg sohasem derül ki, ki és miért tette fel a szexképeket. A bírósági ítélet kimondta azt is: az igazgató által megrendelt informatikai rendszer megfelelő védelmet nyújtott a külső számítógépes támadások ellen.

Az ítélet indoklása szerint a korábbi fegyelmi eljárás során több eljárásjogi hibát is elkövetett a megyei önkormányzat. A Legfelsőbb Bíróság korábban egy hasonló tényállásban meghozott ítéletét is figyelembe vette, mely szerint önmagában is hatálytalanná teszi a fegyelmi határozatot az, ha egy önkormányzat egy másik intézmény vezetőjét bízza meg fegyelmi eljárás lefolytatásával, ahelyett, hogy tagjai közül bízna meg valakit. Ezért szabálytalannak találták, hogy nem önkormányzati képviselő, hanem egy másik igazgató járt el a fegyelmi ügyben.

A kecskeméti CD-botrány tavasszal robbant ki, amikor kiderült, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet tevékenységét, programajánlatait bemutató adathordozókra - amelyeket több száz iskolának, óvodának küldtek meg - pornófelvételek kerültek. A botrány miatt rendőrségi eljárás, bírósági per és az intézményen belüli vizsgálat is indult, de az nem derült ki, hogy ki rakta fel a képeket a CD-kre.