Éhségsztrájkol a Lelkiismeret '88 vezetője

Vágólapra másolva!
Úgynevezett száraz éhségsztrájkba kezdett a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője, mert szerinte koncepciós politikai per folyik ellene és a csoport ellen. Ezt maga az őrizetben lévő Kocsis Imre hozta nyilvánosságra kedden az őt a fogdában ügyvédi beszélőn meglátogató védője, Gaudi Nagy Tamás segítségével.
Vágólapra másolva!

Az éhségsztrájkoló szerint őrizetbe vétele, vagyis éjjel egy óra óta nem eszik és nem iszik, és ezt folytatni fogja. Úgy értékelte, étlen-szomjan három napig bírhatja egy ember. Kocsis Imre szerint "egy törvényesen bejelentett rendezvényt" oszlatott fel a rendőrség rohamcsapatokkal hétfőn este, holott előtte "nem hoztak a rendezvényt betiltó határozatot".

Kijelentésével szöges ellentétben áll, hogy a Lelkiismeret '88 Csoport múlt héten 300 főre bejelentett demonstrációját a Budapesti Rendőr-főkapitányság a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva betiltotta, majd a bíróság jogerősen jóváhagyta ezt a döntést. Az újabb, tizenkét fős utcai rendezvényre vonatkozó bejelentést a rendőrség a korábbi tiltó rendelkezésre hivatkozva elutasította.

A tüntetők Medgyessy Péter miniszterelnök budapesti háza elé vonulva akartak megemlékezni a magyar és a román kormányfő egy évvel korábbi, szerintük az ország érdekeit eláruló találkozójáról. Kocsis szavai szerint "háztűznézőbe" mentek volna Medgyessyhez. A demonstrálók az előzetes tiltás ellenére kezdték meg hétfő este a rendezvényüket.

A rendőrség az engedély nélküli tüntetést feloszlatta, és ötven főt előállított, közülük Kocsis Imrét őrizetbe vette. Neki szerdán gyorsított eljárásban kell felelnie a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt.