Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ketrecbe zárt állatvédő tiltakozik a kutyakínzás ellen

Vágólapra másolva!
Egy magát ketrecbe záró és kutyaálarcot viselő brit állatvédő demonstrál pénteken Budapesten a Procter & Gamble egyik cégénél állítólag zajló állatkínzások miatt. A PETA állatvédő szervezet állítja: rejtett felvételekkel tudják bizonyítani, hogy egy amerikai laboratóriumban különös kegyetlenséggel bánnak az állatokkal.
Vágólapra másolva!

Péntek délben egyórás demonstrációt tart a Procter & Gamble nevű cég Váci úti épülete előtt egy nemzetközi állatvédő szervezet. A budapesti esemény része egy, a világ számos országára kiterjerdő tiltakozássorozatnak, amelyet az amerikai székhelyű PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért) szervez.

Az állatvédők azért indítanak demonstrációkat, mert állításuk szerint a Procter & Gamble tulajdonában lévő, Iams nevű állateledel-gyártó vállalat által folytatott táplálkozási vizsgálat során kegyetlenül bánnak az állatokkal. Ez a cég gyártja az Eukanuba nevű terméket is.

Az amerikai szervezet egy külön weboldalt is létrehozott az Iams elleni tiltakozáshoz, amely a www.iamscruelty.com címen érhető el. A honlapon olvasható közlemény szerint a PETA egyik munkatársa beépített emberként 10 hónapot dolgozott egy, az Iamsszel szerződésben álló amerikai laboratóriumban.

A szervezet állítása szerint munkatársuk többek között azt tapasztalta, hogy a kutyákat "börtönszerű helyiségekben elhelyezett, szűk ketrecekben tartják, hangszálaikat sebészeti úton kimetszik, hogy ne tudjanak ugatni", és torkukba lenyomott csövön keresztül táplálják őket növényi olajjal. A PETA közleménye szerint a laboratóriumban tartott "állatok elhanyagolt fülfertőzésben szenvednek, a fogaik rohadnak, mancsuk sebes, a kennelekben nyáron fullasztó meleg van, télen pedig fagy közeli a hőmérséklet".

Az állatvédő szervezet inkognitóban ott lévő munkatársának a laboratórium dolgozói állítólag beszámoltak egy esetről, amikor egy kismacskát élve leengedtek a lefolyóba. A PETA állítása szerint a vizsgált időszakban 27 kutyát megöltek a laboratóriumban, több másik pedig a nem kezelt betegségek következtében pusztult el. Az állatvédő szervezet közleményében mindemellett az is szerepel, hogy az Iams cég képviselői tudtak az állatkínzásról, de nem tettek ellene semmit.

A pénteki budapesti demonstráción egyetlen ember képviseli majd a PETA-t, a szervezet brit csoportjához tartozó Andrew Butler. Butler az [origo]-nak elmondta: a közleményben megfogalmazott állításokat rejtett kamerás felvételekkel is tudják bizonyítani. A férfi a budapesti tiltakozáson egy kutya álarcát veszi fel, és bezárja magát egy szűk ketrecbe. Butler bízik abban, hogy nem egyedül fog demonstrálni, és magyar állatvédők is csatlakoznak majd hozzá.

Megkerestük a Procter & Gamble magyarországi képviseletét is, amelynek sajtómunkatársa péntek reggel azt mondta, hogy csak a demonstráció után közlik álláspontjukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről