A Fidesz csatlakozik a Munkáspárt kórháztörvény-akciójához

Vágólapra másolva!
A Fidesz elnöksége csütörtökön úgy döntött, hogy a csatlakoznak a Munkáspárt által a kórháztörvény ügyében indított aláírásgyűjtő akcióhoz. A kórháztörvény ellen tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy népszavazás döntsön arról, hogy a kórházak maradjanak-e állami, illetve önkormányzati tulajdonban.
Vágólapra másolva!

A kórháztörvénnyel kapcsolatos aláírásgyűjtő akciót a Munkáspárt, a Baloldali Front - Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom kezdeményezte, de már korábban csatlakoztak hozzá a Magyar Orvosi Kamara vezetői, valamint a Magyar Igazság és Élet Pártja is bejelentette, hogy támogatja azt a törekvést, hogy legyen népszavazás a kórháztörvény ügyében.

Alkotmánybíróság előtt a kórháztörvény/itthon/20031104azalkotmanybirosag.htmlAz ellenzék kivonulása után fogadták el a kórháztörvényt/itthon/20030623azellenzek.html

A július 1-jén életbe lépett kórháztörvény lehetőséget ad a befektetőknek, hogy részt vegyenek az egészségügyi intézmények gazdasági átalakításában. Az intézmények tulajdonosai átadhatják az egészségügyi szolgáltatási felelősséget a kiválasztott gazdasági társaságoknak, amelyek így finanszírozási szerződéseket köthetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. A törvény elfogadása, az egészségügyi privatizáció kiterjesztése miatt számos szervezet, párt tiltakozott, a Fidesz és az MDF az Alkotmánybírósághoz is fordult az ügyben.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) augusztus 5-én hagyta jóvá a Munkáspárt aláírásgyűjtő ívén szereplő kérdést. Az OVB döntését a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete megtámadta az Alkotmánybíróság előtt, azonban a testület november 10-én úgy határozott, hogy megkezdődhet az aláírások gyűjtése.

"Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?" - áll az aláírásgyűjtő lapon. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke augusztus 15-én úgy vélekedett, hogy négy hónap alatt összegyűjtik azt a 200 ezer hiteles aláírást, amely a népszavazás kiírásához kell.

A Fidesz és a polgári körök lehetséges támogatásáról először Orbán Viktor beszélt a Magyar Rádiónak adott november 24-i interjújában, az ellenzéki párt elnöksége csütörtökön döntött az akcióhoz való csatlakozásról. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője elmondta, hogy a szegényebb társadalmi rétegek számára óriási veszélyt jelentene, ha a kórházak a profitorientált cégek kezébe kerülnek. "Ez ahhoz vezethet, hogy kettészakad a magyar egészségügyi ellátás, akik meg tudják fizetni, magas színvonalú ellátáshoz jutnak, akik pedig nem, azok lényegesebb alacsonyabb színvonalúhoz" - tette hozzá.

Az MDF nem csatlakozott a Munkáspárt által indított akcióhoz. Csáky András képviselő tegnap azt mondta, hogy megtévesztő az a kommunikáció, amely szerint a népszavazási kezdeményezés kizárólag a kórház-privatizációról szól, ugyanis a referendum sikere esetén a családorvosi szolgálatnak is meg kellene szűnnie.

A törvény parlamenti procedúrája egy eddig egyedülálló alkotmányjogi vitát is hozott, ugyanis az államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött jogszabályt az Országgyűlés még aznap újratárgyalta, majd változatlan formában elfogadta. A törvény elfogadása miatt Mádl Ferenc alkotmányértelmezési beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz.