Péterfalvi szerint jogellenes volt Grespik kérdése

Vágólapra másolva!
"Ilyen kérdést nem lehet feltenni, ez jogellenes" - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azzal kapcsolatban, hogy Grespik László ügyvéd egy keddi tárgyaláson azt tudakolta a bírónőtől, hogy zsidó-e. Az ügyvéd szerint az tette indokolttá kérdését, hogy vádirat durván zsidóellenes dalszövegeket tartalmaz. Grespik ellen várhatóan ügyvédi kamarai vizsgálat indul.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Grespik László (korábbi felvétel) MTI

A védőügyvédnek kötelessége minden törvényes eszközt felhasználni védence érdekében, így a tárgyalás megkezdése után jeleznie kell azt is, ha olyan körülmény merülhet fel, ami a bírót elfogulttá teheti - ezzel indokolja Grespik László ügyvéd, hogy egy keddi tárgyaláson a következő kérdést tette fel: "Kénytelen vagyok védői tisztemből megkérdezni a bírónőt: zsidó vallású-e, zsidó származású-e illetve a bírósággal kapcsolata olyan-e, amely az ügy elfogulatlan elbírálását lehetővé teszi?".

A kedden kezdődött perben a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője a másodrendű vádlott védője. A perben az ügyészség azzal vádol hét zenészt, hogy egy összejövetelen zsidóellenes és fajgyűlölő dalokat énekeltek. A zenészek tagadják, hogy felléptek volna a rendezvényen. A Nemzetbiztonsági Hivatalnak azonban vannak felvételei a koncertről, bár azon állítólag csak csuklyát viselő emberek láthatók.

Ilyen jellegű kérdésnek a feltétele jogellenes, mert a vallási hovatartozás személyes adat, amit csak a jogszabályban meghatározott körülmények között lehet kezelni - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, aki azt is hozzátette: hivatalból nem indít vizsgálatot az ügyben.

"A vádirat teljesen speciális, ugyanis olyan durván zsidóellenes dalszövegeket tartalmaz, ami indokolttá tette, hogy megkérdezzem a bírónőtől, hogy zsidó-e" - mondta szerdán az [origo]-nak Grespik László. Az ügyvéd szerint a bírónő korrekten járt el, amikor ezt követően válaszolt a kérdésére, bár ez nem lett volna kötelessége. A bíró kijelentette, hogy nem zsidó és a felmenői között sincs zsidó származású. Ha azonban ezzel ellentétesen válaszol, Grespik elfogultsági indítványt adott volna be ellene.

Grespik nem tart attól, hogy kamarai vizsgálat indul ellene, szerinte a feltett kérdés jogszerű és szakmailag indokolt volt. "Faxon küldöm el az ügyvédi kamara elnökének a zsidóellenes dalszövegeket tartalmazó vádiratot, hogy ő is belássa, indokolt volt a feltett kérdésem" - mondta Grespik.

Bánáti János, a Budapesti a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke korábban az [origo]-nak elmondta: azt követően indulhat vizsgálat Grespik László ellen, ha a kamarához eljut a bírósági tárgyalás jegyzőkönyve vagy az ott készült videofelvétel. A várhatóan meginduló vizsgálat arra keresi majd a választ, hogy a személyes adatok védelméről szóló törvénybe ütközött-e Grespik László kérdése. Az ügyvédi törvény szerint ugyanis a védőnek mindent meg kell tennie védence érdekében, azonban kizárólag törvényes eszközöket vehet igénybe - mondta Bánáti János.

A Fővárosi Bíróság szerdán közleményt adott ki, melyben elzárkóznak attól, hogy folyamatban lévő ügyről, illetve a tárgyaláson történtekről véleményt nyilvánítsanak. "Bármiféle vélemény-nyilvánítás alkalmas lehet arra, hogy azt az érintettek az eljárás menetébe való beavatkozásként értékeljék. A bíróság pedig ennek még a látszatát is el kívánja kerülni." - áll a közleményben.