Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Provokatív felmérés készül a romákról

Vágólapra másolva!
"Lusták, piszkosak, összeférhetetlenek, megbízhatatlanok..." Ilyen, szándékosan provokatív kérdésekkel igyekeznek felmérni a védőnők és a háziorvosok cigányellenes viselkedését. A kutatást az egészségügyi minisztérium támogatja - írja a Magyar Hírlap. 
Vágólapra másolva!

"Most különböző tulajdonságokat fogunk felsorolni. Ön szerint mennyire jellemezőek a magyarországi cigányokra? Lusták, piszkosak, összeférhetetlenek, megbízhatatlanok, túlságosan hangosak, van bennük bűnözői hajlam." Ilyen típusú kérdésekre lehet ötfokozatú skálán megadni, milyen mértékben értenek egyet a hasonló provokatív állításokkal a megkérdezettek annak a vizsgálatnak a során, melyet a Delphoi Consulting Társadalomtudományi Kutatóműhely végez, az egészségügyi minisztérium támogatásával - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint a vizsgálat során a háziorvosok és a védőnők romaellenes attitűdjét kívánják felmérni.

Ürmös Andor, a minisztérium főosztályvezetője szerint a kérdéseket előre nem ellenőrizték, ez ugyanis a kutatást végzők felelőssége. A minisztérium 16 millió forintot fordít pályázat útján olyan kutatásokra, amelyek nyomán kiderülhet, milyen az egészségügy és a cigányok kapcsolata, és mi a konfliktusok oka. Jelenleg több felmérés is folyik, egy-egy pályázatot maximum 3 millió forinttal támogatnak.

A kutatást végző cég és a kutatás vezetője, Babusik Ferenc szerint semmi különös nincs a kérdésfelvetésben, mivel a társadalomkutatásban közel 25 éves gyakorlat, hogy ha egy konkrét népcsoporttal szembeni előítéletességet vizsgálják, akkor ezt a negatív kijelentésekkel kapcsolatos egyetértés, illetve egyet nem értésen keresztül teszik. A kutató szerint csak ilyen módszerrel lehet meghatározni, hogy mekkora a kirekesztésre való hajlam, az érzelmi hőfok, illetve az előítéletesség mértéke. A szakember közölte, hogy a provokatív kérdések az itthon közkeletűnek számító negatív vélekedések alapján készültek.

A kérdőív kitöltése anonim - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről