Egyeztetnek a szlovén légtér magyar védelméről

Vágólapra másolva!
A HM megerősítette azokat az értesüléseket, melyek szerint egyeztetés folyik a szlovén légtér magyar vadászgépekkel való esetleges védelméről. Az ötletet mind ellenzéki, mind kormánypárti politikusok jónak tartják. A fideszes Simicskó István szerint meg kell vizsgálni az esetleges előnyöket, az MSZP-s Vári Gyula szerint pedig ebben az esetben nem kellene kivonni a MiG-29-eseket.
Vágólapra másolva!

Szakértői egyeztetés kezdődik Magyarország és Szlovénia között annak vizsgálatára, hogy elláthatnák-e magyar vadászrepülőgépek a két ország légterének védelmét - erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. Bocskai István szerint "a szakértői egyeztetés célja, hogy felmérjék egy ilyen esetleges együttműködés lehetőségeit".

A kommunikációs vezető arra reagált, hogy a Népszabadság jelentése szerint a NATO-ba jövőre belépő Szlovénia tárgyalásokat kezdeményezett arról, hogy magyar vadászrepülőgépek védjék légterét. Szlovénia ebben az esetben hozzájárulna a magyar gépek üzemeltetéséhez.

Simicskó István fideszes képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy véleménye szerint a két ország közötti jelenlegi jó kapcsolat akár egy ilyen jellegű együttműködésre is kiterjedhet, azonban először meg kell vizsgálni, milyen előnyök származhatnak ebből. Mint mondta, szimpatikus kezdeményezés ez az együttműködési lehetőség, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy az ellenzék támogatna mindezt. "A két ország szakértőinek érdemes feltérképeznie, hogy milyen előnyökkel járna egy ilyen együttműködés" - tette hozzá.

Vári Gyula (MSZP), az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke újságírók kérdésére kijelentette, van létjogosultsága ennek a megoldásnak, hiszen Magyarország rendelkezik MiG-29-es repülőgépekkel, 2006-tól pedig érkeznek a Gripenek, Szlovéniának viszont óriási befektetéssel járna légierejének fejlesztése. Mint mondta, ez a lehetőség Magyarország számára is költséghatékony lenne. Egy ilyen vállalás nem jelentene dupla terhet Magyarország számára, azonban mindenképpen fejleszteni kéne a jelenlegi repülőgépparkot. Hozzátette: ebben az esetben 2009 után sem kellene kivonni a MiG-29-es repülőgépeket a hadrendből, hanem az orosz gyártó által ajánlott modernizációs program keretében kellene átalakítani azokat.