Pert nyert egy pizsamaviseletre ítélt beteg

Vágólapra másolva!
Először indított pert és első fokon meg is nyerte egy pszichiátriai osztályon kezelt beteg, a kórházban felállított fegyelmi tanács működése miatt. A betegekből verbuvált ítélkező testület miatt ugyanis számos megalázó szituációt kellett elviselnie. Az első fokú ítéletben részben igazat adtak neki, és a fegyelmi tanács működésének beszüntetésére szólították fel a kórházat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon első alkalommal indított pert és nyert első fokon egy pszichiátriai beteg az úgynevezett fegyelmi tanács működése miatt. A nagyatádi kórházban ápolt férfi azért kért jogorvoslatot, mert három és fél évig tartó gyógykezelése alatt megalázó szituációk során kellett keresztülmennie. Az ápoltakból a kórházban ugyanis ítélkező testületet szerveztek, és ez a "testület" a főorvosok tudtával és jóváhagyásával az emberi méltóságot sértő, megalázó szankciókkal büntette a szabályszegőnek tartott betegeket. Írásos, a főorvos által ellenjegyzett papír szólt például arról, hogy a beteg mit tett, s hogy milyen büntetést kapott: 300 forintos bírságot és tízheti állandó pizsamaviselést, miközben a többi beteg utcai ruhát viselt az intézményen belül - írja a Népszabadság.

Általában pénzbüntetés, kötelező munkavégzés, kötelező pizsamaviselés, látogatók eltiltása, ezek voltak a szankciók, ha a betegek társukat bűnösnek találták - közölte Arnold Iván, a páciens ügyvédje.

Az ügyvéd szerint szerencséjük volt, hogy bizonyítani tudták a jogsérelmet. Mint közölte, pszichiátriai kezeltek egész sora kerül hasonlóan megalázó helyzetekbe, de sem lehetőségük, sem bátorságuk nincs ahhoz, hogy segítséget kérjenek, esetleg pert indítsanak. Ez lehet az oka, hogy a hazai joggyakorlatban ez az első ilyen per, s ha csak részben is, de helyt adtak a keresetnek. Az elsőfokú ítélet felszólította a kórházat a "fegyelmi tanács" működésének beszüntetésére. Az emberi méltósághoz való jog sérelmét viszont nem állapította meg.

A lap szerint a szakemberek szerint az ilyen méltatlan eseteket a kényszer is szüli: nincs ugyanis elegendő orvos, ápoló, s így szinte lehetetlen rendet tartani. A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum vezetői szerint azonban a helyzet súlyos - közreműködésükkel már Strasbourgban, illetve a Legfelsőbb Bíróságon kértek jogorvoslatot: legutóbb a kötelező gyógykezelések bírói felülvizsgálata miatt - derül ki a Népszabadság írásából.