Az új drogtörvény óta ötszázan választották a terápiát

Vágólapra másolva!
Eddig több mint ötszáz alkalmi drogfogyasztó választotta az új drogtörvény által bevezetett megelőző-felvilágosító terpiát a büntetés helyett. A törvény szándékának ugyanakkor némileg ellentmond, hogy a rendőrségi statisztika szerint az esetek nyolcvan százalékában fogyasztók ellen folyik az eljárás. Nem szűnt meg a fiatalok utcai motozása, igazoltatása sem.
Vágólapra másolva!

Több mint ötszáz alkalmi drogfogyasztó választotta a márciusban életbe lépett új drogtörvény által bevezetett elterelést, vagyis a megelőző-felvilágosító szolgáltatást a büntetés helyett - derül ki a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet adataiból. Becslések szerint évente ezer-ezerötszáz újabb fiatalt küldenek majd erre a programra. Az elterelés nem más, mint egy fél évig tartó kurzus a lebukott alkalmi drogfogyasztók számára, amely leginkább egy önismereti tréninghez hasonlít, kiegészítve a kábítószer-problémáról szóló ismeretekkel.

"Megmentenünk és nem elgáncsolnunk kell az alkalmi drogfogyasztó fiatalokat. Ez az üzenete a Btk. kábítószerekkel kapcsolatos módosításának" - mondta a Magyar Hírlapnak az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője, ugyanakkor azt is hozzátette: "idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki leképezze". A módosítás megerősítette: a terjesztőket és kereskedőket kell két vállra fektetni, nem a fogyasztókat.

A statisztika némileg ellentmond: az esetek nyolcvan százalékában fogyasztók ellen folyik az eljárás. A Társaság a Szabadságjogokért szervezethez érkező bejelentések szerint nem szűnt meg a fiatalok utcai motozása, igazoltatása sem. Pelle Andrea, a szervezet jogásza úgy fogalmazott: a rendőrség lassabban alkalmazkodik a Btk.-módosításhoz.