Orbán EU-szakértője lesz az új KSH-elnök

Vágólapra másolva!
A kormány szerint azért váltották le Mellár Tamást a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éléről, mert a hivatalt fel kell készíteni az uniós kihívásokra, és ehhez új ember kell. A kormányszóvivő szerint a távozó elnök helyett olyan ember kell, aki nem jóslásokat közöl. A Fidesz a döntés bejelentése után azonnal lecsapott: sunyi eljárásnak nevezte Áder János frakcióvezető a lépést. Szerinte az új elnök, Pukli Péter azért került a KSH élére, hogy kozmetikázni próbálja az adatokat. Puklit 1998-ban Orbán Viktor is kinevezte: a statisztikai kérdésekről tárgyaló magyar delegációt vezette a leendő elnök a csatlakozási tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!
MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor
Mellár Tamás, a leváltott elnök

Csütörtökön jelentette ba a kormányszóvivő, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter leváltotta Mellár Tamást, a KSH elnökét. Kiss Péter miniszter az [origo]-nak csak annyit mondott a döntésről, hogy szakmai okok miatt került erre sor, de nem fejtette ki bővebben, hogy miben hibázott és hibázott-e szerinte a jelenlegi vezető. Arra sem reagált érdemben a miniszter, hogy Mellár szerint nem jelezte neki Kiss Péter, hogy elégedetlen a munkájával, egyszerűen csak leváltotta.

A kormányszóvivő annyit közölt a döntéssel kapcsolatban az MTI-vel, hogy az új elnökkel szemben egyetlen elvárás van: "a szakmaiság érvényesítése, hogy felkészítse a hivatalt az európai uniós csatlakozás által diktált kihívásokra és hogy a jövőben a KSH ne jóslásokat, hanem egzakt számokat adjon közre."

Mellár Tamás a jóslásokkal kapcsolatos vádakra azt mondta, hogy egy konferencián tartott egy előadást a jövő évi várható inflációról, de ekkor sem jósolgatott, hanem előrejelzések, tendenciák alapján vázolta azt, mi várható a szakemberek szerint jövőre.

Leváltásával kapcsolatban elmondta, hogy szakmai kifogásokat nem említett Kiss Péter, amikor közölte vele, hogy meneszti. Csak azzal indokolta szóban döntését a miniszter, hogy szerinte az uniós csatalkozás miatt egy másik ember jobban tudná ellátni a KSH vezetését - mondta Mellár. Közölte, hogy ezen csodálkozik, mert az Eurostat szerinte kedvezően ítélte meg munkáját.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője "sunyi eljárásnak" nevezte a a kormány döntését. A Fidesz szerint a kormány azért váltotta le a Mellárt, mert olyan vezetőre van szüksége, "aki a kormányzati szempontok iránt megértő, egyes adatok vonatkozásában nagyvonalúbb, szolgalelkűbb lesz" - mondta Áder János.

Az [origo] által megkérdezett kutató szerint viszont nem fordulhat elő, hogy a statisztikai hivatalban adatokat kozmetikázzanak, manipuláljanak. Ehhez ugyanis túl nagy a szervezet. Elsősorban szakmai vitákban lehet az elnöknek döntő szava. Azért lehet fontos azonban a politikusok számára is, hogy ki az elnök, mert az adatok, jelentések kommentálásakor már lényegesen eltérhetnek a vélemények. Ilyenkor fontos, hogy az elnöknek mi az álláspontja. A kormányoknak azért lehet még érdeke, hogy olyan embert ültessenek a hivatal élére, akiben megbíznak, mert a KSH titkos adatokat is kezel. Valószínűleg - többek között - ezért sem bíznak a kormányok a korábban kinevezett vezetőkben.

A KSH működését szabályozó, 1999-ben módosított törvény szerint hat évre szól az elnök mandátuma, amelyet egy alkalommal meg lehet hosszabbítani. Korábban határozatlan időre szólt az elnök mandátuma. A törvénymódosítás célja éppen az lett volna, hogy ne lehessen kormányváltások után lecserélni a KSH-elnököt - véli Mellár, aki idő előtt menesztése miatt munkaügyi pert indít. Kiss Péter arra hivatkozva váltotta le indoklás nélkül, hogy a közigazgatási államtitkárokéval egyező a státusza, ezért nem kell külön megindokolni menesztését.

Pukli Péter, a leendő elnök korábban, 1998 decemberéig egyszer már elnökhelyettesként részt vett a hivatal irányításában. Akkor - bár a kormány leváltotta - éppen Orbán Viktor felkérésére vezethette a statisztikai kérdésekről tárgyaló magyar delegációt az uniós csatlakozási tárgyalásokon. Igaz, Orbánék jelentősen lefokozták, mert elnökhelyettesből lett tanácsadó, ami Pukli megítélése szerint akkor azt jelentette, hogy két szinttel lejjebb került az apparátusban. Pukli az [origo] megkeresésére hivatalos kinevezéséig nem akart arról beszélni, milyen szakmai változásokat tervez és hogy elnökként kozmetikázhatja-e a kormány szája íze szerint az adatokat. Pukli 1966 óta dolgozik a hivatalnál.

A most távozó Mellár Tamás az Orbán-kormány alatt nevezték ki, ezt megelőzően 1992-94 között, az Antall- és Boross-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Kabinetirodáján kormány-főtanácsadó volt. Mellár elődje, Katona Tamást a Horn-kormány alatt nevezték ki, jelenleg pedig a MeH gazdaságpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkára. 1990-től 95-ig a BM Adatfeldolgozó Hivatal helyettes vezetőjeként dolgozott. A rendszerváltás utáni első KSH-elnök, Vukovich György 1995-ben, 66 éves korában nyugdíjba ment, de újságcikkeket, társadalomtudományi tanulmányokat később is publikált.

Komáromi Gergely