Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre több külföldi kér tartós vízumot

Vágólapra másolva!
Váratlanul megnőtt a külföldiek érdeklődése Magyarország iránt: az idén megkétszereződött a tartózkodási vízumot kérő külföldi állampolgárok száma. Az idén október végéig mintegy negyvenezer külföldi számára adtak ki tartózkodási vízumot, vagyis az igénylők száma a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest megkétszereződött.
Vágólapra másolva!

A kilencven napnál hosszabb ideig érvényes, de legfeljebb egyéves tartózkodásra jogosító engedélyt több mint húszezren munkavállalás céljából kérték, emellett mintegy hatezer diák kapott ilyen vízumot - mondta a Népszabadságnak Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója.

A korlátlan idejű tartózkodásra jogosító letelepedési engedélyek iránti igény már az idén is igen jelentősen, több mint ötven százalékkal emelkedett: tavaly tíz hónap alatt nem egészen 4200, ebben az esztendőben pedig már 6400 kérelmet regisztráltak. Mérsékeltebb ütemben, de nő az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt is, hiszen a tavalyi év első tíz hónapjában 3500, míg az idei esztendő hasonló időszakában több mint 4100 kérelmet nyújtottak be.

Végh Zsuzsanna elmondta: számítottak rá, hogy az ország iránt az uniós csatlakozás közeledtével egyre nagyobb lesz az érdeklődés, a tartózkodási vízum iránti igény jelentős növekedése azonban a szakembereket is meglepte. A főigazgató úgy véli, hogy jövő májustól még több külföldi érkezésére kell felkészülni. Eddig a kérelmezők többsége a határon túli magyarok közül került ki, várható, hogy ez 2004-től kissé megváltozik: különösen azok számára lehet vonzó Magyarország, akiknek van szakképzettségük, de hazájukban tartósan nem jutnak munkához. Jelenleg mintegy 130-140 ezer külföldi állampolgár él legálisan Magyarországon, vagyis arányuk a népesség másfél százalékát sem éri el, miközben számos nyugat-európai országban már minden ötödik ember külföldi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről