Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tizenegy MÁV-os egymilliárdos kárt okozott

Vágólapra másolva!
A MÁV Rt. kedden elmarasztalta tizenegy volt és jelenlegi vezetőjét. A felelősségre vont MÁV-osok egymilliárd forintos kárt okoztak a vasúttársaságnak, amikor szabálytalanul nem kértek pénzt azoktól, akik sínépítéshez szállítottak vonattal anyagot.
Vágólapra másolva!

A MÁV Rt. igazgatósága tizenegy volt és jelenlegi munkatársát marasztalta el, mert az illetők egymilliárd forintos kárt okoztak a vasúttársaságnak. Az elmarasztaltaknak kártérítést kell fizetniük, egy embernek felmondtak, és büntetőfeljelentést is tett a társaság. A feljelentést ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó hanyag kezelés bűncselekménye miatt tették. A kár összesen több, mint a vizsgálatban szereplő egymilliárd forint, de a 2000 előtti hasonló esetekkel nem foglalkoznak, mert azok már elévültek.

A kárt az elmarasztalt vezetők a MÁV pályaépítő és karbantartási beruházásaihoz kapcsolódóan okozták. Az építkezésekhez anyagot szállító cégektől ugyanis nem kértek fuvardíjat. Az ingyenes szállítás szabálytalan volt. A fuvardíjat elengedő vezetők egy 1994-es utasításra hivatkoztak. Akkor a MÁV elengedte építkezéseire a fuvardíjat, mert akkoriban még saját leányvállalatai végezték a felújításokat. 1996-ban ilyen esetekben is megszűnt az automatikus ingyenesség, de a kedvezmények lehetősége megmaradt. 2000-ben azonban a MÁV eladta a felújításokat végző vállalatokat, ennek ellenére továbbra is ingyen szállíthattak a társaságtól immár független cégek. 2001-ben a MÁV vezetése elrendelte ugyan az ingyenes szállítások leállítását, azonban ennek nem lett foganatja.

A szállítási díj elengedése 2003-ban derült ki a felső vezetés számára. Ekkor egy független nemzetközi könyvvizsgáló cég átvilágította a MÁV gazdálkodását, és észrevette, hogy a szabálytalan gyakorlat egymilliárd forintos kárt okozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről