Végleg elmaradhat a kidolgozatlan közigazgatási reform

Vágólapra másolva!
A jelek szerint ebben a ciklusban már a kormány által ígért közigazgatási reform egyetlen elemét sem hajtják majd végre. Először a megyéket váltó hét régió létrehozása került le a kormány napirendjéről, az ellenzék azonban szakmai érvekre hivatkozva nem támogatja a reform maradék részét, a kistérségi társulások létrahozását sem - írja a Népszabadság. Az ellenzék szerint ugyanis nem lehet tudni, hogy milyen hatás- és feladatkört kapnának a kistérségi szerveződések, de kérdéses az is, hogy miből fizetné az állam az új rendszer működését.
Vágólapra másolva!

Bár a kormány erre a ciklusra ígérte, úgy tűnik, hogy végleg elmarad a közigazgatási reform megvalósítása. A tervezet még megmaradt részeiről - a kistérségi társulásokról - szóló javaslatról tegnap egyeztettek a Belügyminisztériumban a parlamenti pártok képviselői, de megegyezniük nem sikerült a részletekben. Az ellenzéki pártok képviselői jelenlegi formájában nem támogatták a tervezetet - írja a Népszabadság.

Mivel a reform elindításához kétharmados parlamenti jóváhagyásra van szükség, az ellenzék támogatása nélkül semmi esély nincs az átalakítások megkezdésére. A kormány eredeti terve szerint nem csak önkormányzati és megyei, hanem legfelső - állami - szinten átalakították volna a közigazgatást.

Ehhez arra lett volna szükség, hogy átalakítsák az önkormányzatok támogatását, kialakítsák a kistérségeket és működőképes régiókat hozzanak létre. Ezzel párhuzamosan megszűntek volna a megyék és helyüket hét választott regionális önkormányzat vette volna át 2006-ig.

A kormány először a régiók kialakítását vette le a napirendről, azzal, hogy majd a következő ciklusban dolgozzák ki ennek menetét. A kistérségek létrehozása azonban továbbra is napirenden maradt, ehhez azonban nem sikerült megnyerni az ellenzéki pártok támogatását, így egyre valószínűbb, hogy a közigazgatási reform ebben a ciklusban is teljes egészében elmarad.

Pulay Gyula, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára a lapnak elmondta: van még egy lehetőség, nevezetesen a kötelező kistérségi társulások helyett az önkéntes társulások létrehozásának ösztönzése, amelynek elfogadásához egyszerű többség is elég. Az ellenzék várhatóan ezt a javaslatot sem támogatja majd. A Népszabadság szerint ugyanis nem lehet tudni továbbra sem, hogy a kistérségek milyen feladatokat és hatáskört kapnának, illetve miből fizetné az állam az új rendszer működtetését. Így viszont kérdéses, hogy működőképesek lesznek-e a kistérségi társulások.