Tagadja bűnösségét Sztecura

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet a vádiratban megfogalmazott állítások egyikével sem és nem érzi magát bűnösnek Leonyid Sztecura, akit gyilkossági kísérletre való felbujtás, és zsarolás bűntettének vádjaival állítottak a Fővárosi Bíróság elé csütörtökön. Az orosz-ukrán maffia alvezéreként ismert Sztecura felelősségre vonását egy csecsen nemzetiségű férfi megölésének 1997-ben történt kísérlete, és a Citadella épületében lévő diszkótól 1999 és 2001 között az irányítása alatt álló bűnszervezet által zsarolással beszedett 20-25 millió forintnyi védelmi pénz miatt kezdeményezték.
Vágólapra másolva!

A vádirat első pontja - amely gyilkossági kísérletre való felbujtással vádolja a férfit - szerint, a magyarországi ukrán-orosz maffia fejeként ismert, ukrán-izraeli állampolgárságú Sztecura több, a rendőrség által azonosított és őrizetbe vett, illetve azonosítatlan, és ismeretlen helyen tartózkodó bűntársát arra utasította 1999 májusában, hogy fogjanak el és öljenek meg egy csecsen származású férfit.

Sztecura bűntársai az ügyészség szerint vezetőjük utasításának részben eleget tettek, és 1997 május 9-én éjszaka a XII. kerületben egy bárban, ahol maga Sztecura is jelen volt, elfogták M. Aszlabek nevű csecsen férfit, akit, egy XVIII. kerületi családi házba hurcoltak, ahol több ízben felváltva brutálisan bántalmazták, majd meggyilkolásának szándékával egy közeli erdős részre hurcolták. Ott, a szökni próbáló Aszlabeket késsel többször megszúrták, majd mivel az halottnak tetette magát, sorsára hagyták. A még élő férfihez utóbb helyi lakosok hívták ki a mentőt, akit a gyors orvosi beavatkozás mentett meg a haláltól.

A vádirat második pontjában bűnszervezet tagjaként elkövetett zsarolással vádolják Sztecurát, aki a vádirat szerint előbb Seres Zoltánon keresztül - aki a diszkót üzemeltető cégben társtulajdonos - kapott részt a havi 500 ezer forintos védelmi pénzből, majd annak 1999-és halála után magának követelte a védelmi pénz beszedésének jogát, sőt később egyik bizalmi emberét, az ügy negyedrendű vádlottját neveztette ki Borzával a diszkó ügyvezetőjévé. A védelmi pénz megfizetése érdekében szervezetének tagjai több alkalommal is műverekedéseket, botrányokat provokáltak a szórakozóhelyen.

A diszkó Sztecura emberének vezetése alatt 2000 nyarára veszteségessé vált, innentől új cég vette át az üzemeltetést, de Sztecuráék továbbra is követelték a védelmi pénzt, melyet egymillió forintra emeltek fel. Az ügyészség szerint 1999 és 2001 között személyesen és bizalmasai által, összesen körülbelül 20-25 millió forintnyi védelmi pénzt szedett be megfélemlítéssel a Citadella épületében működő diszkó üzemeltetőitől. A vád szerint a pénz egy részét az ARGUS I. Kft-nek utaltatták át, egy színlelt megbízási szerződés alapján, amelyben marketingtevékenységet, üzletszerzést és piackutatást vállalt Sztecura kft-je. A cég gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatásról és üzleti tanácsadásról számlát is kiállított.

Sztecura koronatanú volt a bombagyáros ügyben

Sztecuráról, alvilági gúnynevén Loncsikról, korábban azt feltételezték, hogy ő állt a magyarországi robbantásos leszámolások mögött. A férfit, aki a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo ügyének egyik koronatanúja volt, 2001-ben fogta el a rendőrség.

Az ügy másodrendű vádlottját emberölés bűntettének kísérletében mint bűnsegédet, negyed-, illetve ötödrendű vádlottját pedig bűnszervezett tagjaként elkövetett zsarolás bűntettével vádolják. A harmadrendű vádlottat elvezették a tárgyalásról, mivel nem találta megbízhatónak a vádlottak számára kijelölt tolmácsot. Őt egy későbbi időpontban hallgatják meg, számára megfelelő tolmács segítségével.

A vádlottak mindegyike - a harmadrendű kivételével, akit később hallgatnak meg - elutasította a vádiratban foglaltakat, és közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek. Ugyancsak az összes vádlott jelezte, hogy vallomást kívánnak tenni.