Megbánta a kormány a söjtöri lakomát

Vágólapra másolva!
A külügyminiszter és a MeH közigazgatási államtitkára is sajnálkozását fejezte ki a söjtöri kormányrendezvényen tartott díszebéd miatt, ahova egy rózsadombi étteremből hozatták az ételt. Kovács László szerint a kormány szégyelli magát, mert egy pár virsli is elég lett volna a többfogásos ebéd helyett. A MeH közigazgatási államtitkára közölte: levonják a személyi konzekvenciákat.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára csütörtökön közleményt adott ki a nagy vitát kiváltó söjtöri ünnepi díszebédről. Pulay Gyula közleményében az áll: "Személyesen szeretném megkövetni a söjtöri ünnepi rendezvény meghívottjait, hogy a díszebéd, amellyel a kormány a község és a megye vezetőit szerette volna megtisztelni - részben a saját hibámból is - a kormány által a gondosságról és takarékosságról vallott felfogással ellentétesen, jogos kritikák tárgyává válhatott".

A közleményből kiderül, hogy Pulay a MeH-et vezető miniszter utasítására kivizsgálta a söjtöri ebéd előkészítésének körülményeit. Ennek során megállapították, hogy az ebéd előkészítésekor a munkatársak csak a helybeli és a környékbeli éttermeknél érdeklődtek arról, hogy vállalnák-e a megbízást, a teljes megye területén azonban már nem vizsgálták meg, van-e megfelelő vendéglátó cég. Mindezek után döntöttek úgy, hogy Budapestről, egy rózsadombi étteremből szállíttatnak ebédet a Söjtörön tartott kormányzati ünnepségre.

Pulay kiemeli azt, hogy az ebédről gondoskodó cég kiválasztása szabályosan, a közbeszerzési előírások betartásával történt. Hibák ugyanakkor történtek, és ezért a MeH le fogja vonni a személyi konzekvenciákat - derül ki a közleményből.

Kovács: Két pár virsli elég lett volna

A söjtöri díszebéd kapcsán megszólalt Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke is. Kovács a Nap-kelte csütörtöki műsorában közölte: szégyelli magát a kormány, és megköveti az adófizetőket a söjtöri kihelyezett kormányülés Budapestről rendelt ebédje miatt. A nagyobbik kormánypárt elnöke hozzátette, hogy bár nem a kormánytagok döntöttek az ebédről, hanem egy referens, beismerik, hogy hiba volt a fővárosból, drágán hozatni az ételt.

Kovács utólag úgy értékelte a történteket, hogy "két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel (...) nagyon megfelelt volna". Hozzátette, fontos, hogy az eset tanulság legyen minden vezető számára, mert egy nehéz helyzetben lévő ország kormánya ne urizáljon.

A vitatott ebédről a Blikk című napilap számolt be először. A cikkben közölték, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a rózsadombi Mágnáskert étteremből szállíttatta a zalai településre az ebédet, amikor Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából tartott kihelyezett ülést a kabinet. A minisztereknek és a meghívott VIP-vendégeknek, összesen mintegy nyolcvan embernek először mandulával töltött angolnát, pácolt fogasfilét és fokhagymás, parajjal tekert harcsát szolgáltak fel. Ezután jött a magyaros erdeigomba-leves kakukkfüves vadhúsgombóccal, majd borjúsült háziasan, pirított borjúmájjal és sonkás tört burgonyával. Desszertnek volt Rigó Jancsi, gesztenye "kupola" és diós holdacska tokajis mazsolával. A lakoma 734 ezer forintba került.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a hírre reagálva kedden azt mondta: a szervezők próbálkoztak a közeli vendéglőknél, de azok sem vállalták az ebédszállítást, ezért a közbeszerzési eljárások rendjének betartásával, szabadkézi vételi eljárással a legolcsóbb ajánlatot fogadták el.