Februárban bezár a kínai piac

Vágólapra másolva!
A MÁV nem hosszabbítja meg a józsefvárosi piac bérlőjével a jövő év február végén lejáró szerződést, vagyis a többezer kereskedőnek munkát adó piac már csak négy hónapig működhet. Az ott dolgozókat azonban erről nem értesítette a piacot üzemeltető cég, pedig a MÁV állítja, hogy az üzemeltetőt már tavaly értesítették a szerződés 2004-es felbontásáról.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
A piac főbejárata

Utcára kerülhet a józsefvárosi, Négy tigrisként ismert piacon dolgozó, több mint három és fél ezer kereskedő, mert a piacot jövő februárban bezárják. A terület tulajdonosa, a MÁV ugyanis nem hosszabbítja meg a józsefvárosi piac bérlőjével a jövő év február végén lejáró szerződést - közölte az MTI-vel Urbán Lajos, a MÁV műszaki-gazdasági tanácsadója. A MÁV elképzelése szerint a józsefvárosi és a fővárosi önkormányzattal közösen készítenek rendezési tervet a 26 hektáros területre, ebben meghatározzák azokat a feltételeket, amelyek alapján tárgyalásokat kezdhetnek a jövőbeli befektetőkkel.

A piacon dolgozó kereskedőket ugyanakkor senki nem értesítette a piac februári bezárásáról, pedig sokan már a jövő nyári ruhák rendelésére készülnek. "Azzal hitegetnek minket, hogy még két évig biztosan működik a piac" - mondta az egyik kereskedő az [origo]-nak. Sokaknak azonban februárig van érvényes szerződése a piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel, ezért a kereskedők már régóta sejtik, hogy február után bizonytalan a helyzetük. Ráadásul már korábban is megjelent a sajtóban, hogy a piac 2004-ben megszűnik, de az üzemeltető kft. ezt akkor is tagadta, azt állítják, hogy folyamatos a szerződésük a MÁV-val, és őket nem értesítették arról, hogy a MÁV-nak más szándékai vannak a hatalmas területtel. "Bemondhatnák a hangosbemondóba, vagy szórólapokon tájékoztathatnának minket, de semmi nem történik" - mondta a piac egyik árusa, aki azt is hozzátette: akik 1-2 éve vettek saját pavilont a területen, már biztos nem tudják behozni a 7-10 milliós árat.

Fotó: Fábián Évi
Az út másik oldala - ide lehet átköltözni

Arra a kérdésre, hogy hová mehetnének, ha februárban költözni kell, egyelőre nem tudják a választ. A vevőik ezt a helyet szokták meg, a nagyobb áruházak (pl. Ázsia Center) bérleti díjait pedig nem tudják megfizetni. Néhányan a Kőbányai út másik oldalán, a piaccal szemben található épületek aljában kezdtek standokat bérelni, abban a reményben, hogy onnan nem kell elköltözniük - itt azonban több tulajdonossal kell egyezkedniük, ami jelentősen megnehezíti a dolgukat. Azt is hallani ugyanakkor az árusok körében, hogy a Komondor Kft. máshol bérel hasonló nagyságú területet, így az egész piac átköltözhet.

Az [origo]-nak sikerült beszélni a Komondor Kft.-t egyik igazgatójával, aki azonban nem járult hozzá az általa elmondottak közléséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!