Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az ügyészségnek elege van a bírálatokból

Vágólapra másolva!
A fővárosi főügyész szerint elfogadhatatlan, hogy az ügyészséget bírálatok érik a K&H-ügyben gyanúsított Rejtő E. Tibor kihallgatása és átszállítása miatt. A főügyész közölte azt is, a rendőrség kérheti Rejtő kihallgatását, ha szükségesnek tartja. Az ügyészség szóvivője egyelőre nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a legfőbb ügyész és az országos rendőrfőkapitány találkozik-e, és a ha igen, akkor milyen időpontban.
Vágólapra másolva!

A fővárosi főügyész szerdán sajtótájékoztatón reagált azokra a bírálatokra, amelyeket az utóbbi hetekben kapott az ügyészség, amiért október 9-én kihallgatta és másik intézménybe szállíttatta a K&H-ügy egyik gyanúsítottját, Rejtő E. Tibor volt bankvezetőt. Sódor István fővárosi ügyész közölte: szerinte nem a sajtón keresztül kell üzengetnie a rendőrségnek és az ügyészségnek. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügyészség számára elfogadhatatlan, hogy bírálják az intézkedéseit. Sódor emlékeztetett egyúttal arra, hogy a nyáron hatályba lépett új büntetőeljárási törvény kimondja: a nyomozásról az ügyészség rendelkezik.

A fővárosi főügyész újságírói kérdésekre elmondta: a rendőrség kihallgathatja Rejtőt, ha ezt szükségesnek tartja. Sódor szerint a kihallgatásra akkor kerülhet sor, ha azt a rendőrség kéri és ha erre az ügyészség engedélyt ad. A főügyész beszélt arról is, hogy szerinte nincs semmi különös abban, hogy Rejtőt nem rendőrségi fogdában, hanem büntetés-végrehajtási intézetben őrzik.

Sódort kérdezték azokról a sajtóhírekről is, amelyek szerint az ügyészség fontolgatja, hogy vádalkut kössön Rejtővel. A főügyész ezt semmilyen formában nem kívánta kommentálni, mondván, hogy a vádalku intézménye államtitkot képez.

A rendőrség részéről már több alkalommal is nyilvánosan jelezték az utóbbi hetekben, hogy furcsának tartják az ügyészség intézkedéseit Rejtő kihallgatásával és átszállításával kapcsolatban. Legutóbb Ferenczi László, az ORFK bűnügyi igazgatója nyilatkozott az esetről. Ferenczi kedden egy tévéműsorban azt közölte, hogy a legfőbb ügyész állításával szemben a rendőrség háromszor jelezte az ügyészségnek, hogy szeretné kihallgatni Rejtő E. Tibort. Polt Péter legfőbb ügyész korábban azt állította, hogy a rendőrség csak az ügyészségi kihallgatás reggelén jelezte, hogy ők is meg kívánják hallgatni a volt bankvezetőt.

Salgó László országos rendőrfőkapitány még a múlt héten írt levelet Polt Péter legfőbb ügyésznek, amelyben találkozót kért, hogy tisztázhassák a két intézmény közötti konfliktusokat. A mai tájékoztatón az ügyészség szóvivője, Borbély Zoltán egyelőre nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a legfőbb ügyész és az országos rendőrfőkapitány találkozik-e, és a ha igen, akkor milyen időpontban.

A Fidesz már nem szavaz Polt válaszáról/itthon/20031103afidesz.html

Az ügyben nemcsak a rendőrség fogalmazott meg bírálatokat, hanem több politikus is. Rejtő átszállítása után például az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón fogalmazta meg kifogásait az ügyészség intézkedéseivel szemben. Az pedig közben már megszokottá vált, hogy a Polt Péter legfőbb ügyésznek az interpellációkra adott válaszait rendre leszavazza a parlament kormánypárti többsége. Az őszi ülésszakban ez már hatodik alkalommal fordult elő, legutóbb hétfőn.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről