Keddtől látogatható az Állambiztonsági Levéltár

Vágólapra másolva!
Kedden megnyitotta kapuit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁSZTL) a tudományos kutatók és más érdeklődők előtt. A levéltár ennek keretében - normális munkarendjének megfelelően - biztosítja a szóban forgó iratok megismerhetőségét is. Az [origo] ennek megfelelően megszerezte a Kondor-iratok másolatát.
Vágólapra másolva!

A Történeti Levéltár jogutódjaként az ÁSZTL idén tavasszal jött létre, ahol a tervek szerint az előző rendszer valamennyi állambiztonsági szolgálatának dokumentumait kezelik. Ennek érdekében az érintett titkosszolgálatok egy iratátadó bizottság közreműködésével folyamatosan adják át a régi rendszer iratait, kivéve azokat, amelyek olyan információkat tartalmaznak, amelyek nemzetbiztonsági szempontból még ma is kényesnek számítanak.

Kondor: Nem volt kapcsolatom az állambiztonsággal/itthon/20031027kondor.html

Az új levéltár mintegy fél évet készült arra, hogy a külső kutatók és érdeklődők kíváncsiságának eleget tudjon tenni, keddtől azonban megnyitotta kutatótermeit. Az [origo] munkatársa korábban benyújtott kérelmének megfelelően betekinthetett a Kondor-iratokba, és másolatot is adtak a levéltár munkatársai. Így szerkesztőségünk birtokába került a rádióelnökről készített 6-os karton másolata és az ennek alapján számítógépes adathordozóra mentett adatok nyomtatott másolata. E szerint 1974-ben szervezte be Kondor Katalint a III/II-es ügyosztály, ahonnan1983-ban "kérte a kapcsolat megszüntetését". A rádióelnök tagadta, hogy kapcsolatban állt volna az állambiztonsággal.

A titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy valamikor jövő év elejéig végeznek a titkosszolgálati iratok átnézésével. Azok az iratok, amelyekről a "titokgazdák" kimondják, hogy titkos minősítésük feloldható - feltehetően a dokumentumok nagy része ide tartozik majd -, átkerülnek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába.