Kitiltanák a kólát és a csipszet az iskolai büfékből

Vágólapra másolva!
Csipsz helyett gyümölcsöt, kóla helyett pedig tejet kellene árulni az iskolai büfékben az egészségügyi minisztérium szerint. A tárca már elkészített egy tervezetet, amelynek célja, hogy az iskolákban egészségesebb életmódra neveljék a gyerekeket. Az [origo] által felkeresett egyik iskolai büfé eladója azt mondta: a diákok szinte csak kólát és hot dogot vesznek, tejet pedig nem is tart, mert senki sem keresi.
Vágólapra másolva!

A fiatalokat akarja az egészségesebb életmód felé terelni az a tervezet, amelyet az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) készített az oktatási és az ifjúsági tárca bevonásával a népegészségügyi program részeként. Dr. Somhegyi Annamária, az ESZCSM Népegészségügyi Főosztályának vezető főtanácsosa az [origo]-nak elmondta: annak az iskolának, mely igénybe kívánja majd venni a tervben szereplő úgynevezett egészségfejlesztési normatívát, négy alapvető szakmai feltételnek kell majd megfelelnie.

Az intézménynek egyrészt valamilyen formában egészségtant kell oktatnia, másrészt meg kell oldania, hogy a gyerekek egészségesen táplálkozzanak és mindennap mozogjanak az iskolában. Ezek mellett biztosítania kell a gyermekeknek és pedagógusoknak az egészséges személyiség fejlesztését szolgáló tevékenységeket.

Fotó: Fábián Évi
Gyümölcs helyett csoki

A diákok egészséges táplálkozását az iskolában az iskolai éttermekre vonatkozó szabályozások mellett a büfék kínálatának változtatásával kívánják megoldani. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az intézményeknek el kellene érniük, hogy a büfék a szénsavas, cukros üdítők, csokoládék és csipszek helyett egészségesebb ételeket, például zöldséget is tartalmazó szendvicseket, tejtermékeket, gyümölcsöket, italként pedig enyhén szénsavas ásványvizet, teát, tejet, rostos gyümölcslevet kínáljanak.

A főtanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre csak tervezetről van szó, a jövő évi költségvetésben még nem szerepelnek elkülönített források erre a célra, az érintett tárcákkal ugyanakkor folynak az egyeztetések a program elindításáról.

A táplálkozásra vonatkozó szabályozásban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet segíti a minisztériumot. Zajkás Gábor igazgató az [origo] megkeresésére elmondta: még nem készült el az az ajánlás, amely tartalmazni fogja, hogy az iskolai büféknek milyen termékeket kellene árusítaniuk. Az igazgató ugyanakkor hozzátette: az egyes intézményekben évek óta működő büfék esetében minden bizonnyal nehéz lesz elérni, hogy az egyébként népszerű, de egészségtelen áruk helyett mást kínáljanak.

Betiltják a csokit a New York-i iskolákban/nagyvilag/20030701nemehetnek.html

Felkerestük az egyik XI. kerületi általános iskolát, a büfé üzemeltetője azonban nem kívánt semmilyen információt sem adni arról, hogy a diákok mely termékeket vásárolják leginkább. (A Baranyai utcai oktatási intézmény büfése közölte, csak pénzért - egész pontosan tízezer forintért - hajlandó nyilatkozni.) A büfé árlistájából annyi kiderült, hogy a tanulók elsősorban csokoládét, édes és sós péksüteményeket vásárolhatnak, de ha akad olyan általános iskolás, aki francia salátát szeretne enni két óra között, ő sem marad hoppon. Gyümölcs nem szerepelt a kínálatban, a szénsavas üdítők mellett ugyanakkor - az árlap szerint legalábbis - lehet tejet is kapni.

Hasonló a kínálat az általunk felkeresett, szintén XI. kerületi középiskolában is. A büfésnő elmondta: a diákok szinte csak kólát és hot dogot vásárolnak, ezeket azonban minden mennyiségben. A fiatalok legújabb szokása az, hogy a kólát bodzaízű - szintén szénsavas - itallal keverve kérik. Tejet egyáltalán nem is árusít a büfé, ugyanis senki sem keresi. A nő elmondása szerint az egész iskolában mindössze egy tanárnő volt, aki korábban néha kért egy-egy pohár tejet.

A kóla és a hot dog mellett fogynak a különböző csokoládék is. A diákok ezeket elsősorban dolgozatírás előtt vásárolják, hogy energiát nyerjenek belőlük. Ropit az unalmasabb órákra - ének, rajz - vesznek - tette hozzá a büfésnő, aki kérdésünkre elmondta azt is: a három évvel ezelőtti nyitáskor az iskola nem kötötte ki, hogy csak egészséges termékeket árusíthat. Csupán abban egyeztek meg, hogy nem készít hamburgert, nehogy bebüdösítse az iskola folyosóit.