Az értelmiségi pályákon a legnehezebb a vakoknak

Vágólapra másolva!
A munkaképes látássérülteknek mindössze 6-8 százaléka kap munkát, a legnehezebben az értelmiségi pályákon tudnak elhelyezkedni. A speciálisan vakoknak kifejlesztett használati eszközök már elvileg Magyarországon is elérhetők, de a drága berendezéseket az OEP nem támogatja.
Vágólapra másolva!

"A vakok és gyengénlátók számára az jelent igazi segítséget, ha az őket támogatni szándékozók megkérdezik, mire lenne szükségük" - mondta a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének főtitkára szerdán Budapesten. Erhartné Molnár Katalin példaként említette, hogy Magyarországon már elérhetők a vakok számára kifejlesztett speciális használati eszközök, azonban a drága berendezések megvásárlásához nem kapnak támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Mint mondta, a szövetségnek egy nagy teljesítményű, mintegy 13 millió forint értékű nyomtatóra is szüksége lenne különböző oktatási és egyéb segédanyagok nyomtatásához.

A vakok munkaerő-piaci elhelyezkedését illetően elmondta: az értelmiségi pályákon rendkívül nehéz a látássérültek elhelyezkedése. Magyarországon mintegy 45 ezer súlyosan látássérült ember él, mintegy 70 százalékuk idős, a munkaképes korúaknak pedig csak 6-8 százalékát foglalkoztatják.

Helesfai Katalin, a vakok iskolájának igazgatója elmondta: a 239 gyermek óvodai nevelését, általános iskolai oktatását, speciális szakiskolai képzését, diákotthoni ellátását biztosító intézmény tavaly 50 millió forintot kapott fenntartójától, a fővárosi önkormányzattól speciális eszközeinek, berendezési tárgyainak felújítására. Az Oktatási Minisztérium támogatásával, valamint alapítványi pénzek felhasználásával 1998-ban az intézmény uszodával is bővült, ahol terápiás fejlesztéseket is végeznek. Tervbe vették az iskola udvarán egy óvodai játszórész, egy sportudvar, valamint egy kert kialakítását is, amelyeket az iskola uszodájához hasonlóan a felnőtt vakok és látássérültek rendelkezésére is bocsátanának majd.