Vágólapra másolva!
A drogtörvény márciusi módosítása csak az első lépés volt a kábítószerfogyasztás dekriminalizálása felé, további jogi változtatásokra lesz szükség - mondta a Magyar Hírlapnak az új kábítószerügyi államtitkár, aki azt is szeretné, ha a politikusok testközelből megismerkednének a drogfüggők helyzetével. Topolánszky Ákos utódja szerint szemléletváltozásra van szükség ahhoz, hogy ne büntessék a kábítószerfogyasztást.
Vágólapra másolva!
Intézetet kap a menesztett drogügyi államtitkár/itthon/20031002alairast.html

Nemcsak a reális kábítószerhelyzetet, de drogproblémákkal küzdő fiatalokat is megismertetne a honi politikusokkal az ifjúsági tárca jövő héten hivatalba lépő új kábítószerkoordinációért felelős helyettes államtitkára. Gábor Edina szerint ez az egyetlen módja annak, hogy politikamentessé váljon a terület. Topolánszky Ákos utódja szerint jelentős szemléletváltásra van szükség mind a politikában, mind a társadalomban ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a teljes dekriminalizáció irányába, vagyis, hogy ne legyen büntetendő kábítószerfogyasztás.

A Büntetőtörvénykönyv március 1-jei módosítása csak az első lépés volt efelé, ám további jogi változtatásokra lesz szükség - mondta Gábor Edina. Mint megjegyezte: egyes uniós országokban szabálysértésnek számít a droghasználat, míg másokban semmilyen jogi következményt nem von maga után.

A drogtörvény módosításának egyik legnagyobb változása, hogy nemcsak a függők, hanem a lefülelt alkalmi kábítószerhasználók is mentesülhetnek a büntetés alól, ha részt vesznek egy megelőző-felvilágosító kurzuson, vagyis az elterelésen. Ennek ellenére a büntetőeljárási törvény július 1-jei módosítása miatt a rendőrségnek ugyanúgy le kell folytatnia a nyomozást, az eljárást csak az ügyész függesztheti fel.