Olcsóbb az abortusz, mint a fogamzásgátlás

Vágólapra másolva!
A legolcsóbb fogamzásgátló tabletták árával számolva is kevesebbe kerül a rossz szociális helyzetben élők számára az abortusz, mint a fogamzásgátlás. A védekezés magas költségei a 14-17 éves korosztályt sújtják leginkább. A korosztály körében meredeken emelkedik az úgynevezett esemény utáni tabletták iránti igény, miközben ebből a szerből maximum kettőt lehet évente bevenni. Nőgyógyászok szerint a fiatal korosztálynak ingyen vagy kedvezményesen kellene adni a fogamzásgátlót, de azzal nem értenek egyet, hogy a tablettákat a védőnőktől kaphassák meg.
Vágólapra másolva!

Októberben ismét drágulnak a fogamzásgátló tabletták, így a legolcsóbb gyógyszerek havi adagja eléri az 1000-1500 forintos árat. A legismertebb óvszerek áraival és egy aktuális kutatás adataival számolva, mely szerint a magyarok átlagban heti háromszor élnek szexuális életet, az óvszert használók is hasonló összeget, 1400-1800 forintot fordítanak havonta védekezésre.

Az egyre emelkedő árak elsősorban a rossz szociális helyzetben lévőket és a legfiatalabb, a 14-17 éves korosztályt sújtják, mert ők még nem tudják megkeresni a fogamzásgátlók árát, szüleikhez pedig ritkán fordulnak segítségért. Ez a korosztály veszi leggyakrabban igénybe az éjjel-nappal működő sürgősségi ambulanciákat, ahol úgynevezett esemény utáni tablettát írathatnak fel maguknak. Az anonim konzultáció díjmentes, a szexuális aktus után legkésőbb 72 órával még hatásos gyógyszerért pedig 3 ezer forintot kell fizetni a gyógyszertárban. Az 1999 utolsó negyedéve óta működő ambulanciákon meredeken emelkedik a forgalom, a fővárosi Margit kórház ambulanciáját szeptemberben hetvennél többen keresték fel - legtöbben a 14-35 éves korosztályból kerültek ki. A kórház munkatársa az [origo]-nak elmondta: ezt a gyógyszert évente kétszer lehet maximum használni, de az ambulancia anonim, vagyis nem regisztrálják, hogy ki, hányszor kapott már belőle. A hozzájuk fordulók általában nem az anyagiakkal magyarázzák, hogy elmulasztották a védekezést, és legtöbbjük nem él a további konzultáció lehetőségével.

A fogamzásgátló tabletták kereslete évek óta változatlan - mondta Beke Zsuzsa, az egyik legnagyobb gyógyszergyár kommunikációs vezetője. Magyarországon a nők közel 40 százaléka választja ezt a módszert a fogamzásgátlásra, és - a statisztika szerint - aki már évek óta a tablettában bízik, a folyamatos áremelkedés ellenére is meg fogja venni. A fogamzásgátló szerek egyikét sem támogatja a társadalombiztosító, a gyártók negyedévente emelhetik áraikat. A folyamatos áremelés oka az infláció és a termelési költség növekedése - mondta a kommunikációs vezető. A gyógyszergyártók is megpróbálják elérni a 14-18 éves korosztályt a nekik szóló kampányokkal és újabb sürgősségi ambulanciák működtetésével, és kezdődtek már tárgyalások az egészségügyi kormányzattal is a fogamzásgátlók állami támogatásáról, de végül nem született megállapodás.