Harminc ember kerül utcára Dunaújvárosban

Vágólapra másolva!
Hamarosan mindegy harminc ember kerül utcára a dunaújvárosi átmeneti szállóról, miután tetemes tartozást halmoztak  fel az egyébként piaci árú lakbérekből. A húsz négyzetméteres szobákért és a közös használatú további helyiségekért huszonegyezer forintot kellett volna fizetniük a krízishelyzetben lévő családoknak: a városban ennyi egy kétszobás albérlet ára, amit azonban többgyermekes roma családoknak ritkán adnak ki.
Vágólapra másolva!

Öt felnőttnek már kedd reggel el kellett volna hagynia a szállót, ám a kisebbségi önkormányzat közbenjárására és az újságírók megérkezte után egy rokkantnyugdíjas férfi és vak, epilepsziás lánya végül vasárnapig haladékot kapott - a többi, mintegy harminc embernek október elsején kell elhagynia az otthont.

A kisebbségi ombudsman korábban már vizsgálta az ott élők helyzetét, és többek között az irreális ár, valamint az embertelen körülmények miatt elmarasztalta a dunaújvárosi önkormányzatot.

A városvezetés legutóbb tíz évvel ezelőtt végeztetett kisebb munkálatokat az épületen, Kaltenbach Jenő ajánlása szerint ezért sem fogadható el az az érvelés, hogy a szálló jelenlegi állapotáért a bentlakók hanyagsága vagy igénytelensége a felelős. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a település családsegítő és gyermekjóléti szolgálata az elmúlt öt év alatt számos jelentést küldött a helyi döntéshozóknak, amiben felsorolták, mire lenne szükségük a családoknak ahhoz, hogy kikerülhessenek krízishelyzetükből - eredménytelenül.

Kismoni László alpolgármester a Roma Sajtóközpontnak elmondta, az önkormányzat tudott arról, hogy a családok nem tudják fizetni a lakbért, azonban arról nincs tudomása, hogy bármiféle adósságkezelő programba bevonták volna őket. Az alpolgármester úgy véli, a szállólakóknak a magatartásuk miatt is menniük kell, úgy tudja sokszor járt kinn náluk a rendőrség is. Juhász Ferenc, Dunaújváros rendőrkapitánya kijelentette, hozzájuk semmiféle bejelentés vagy panasz nem érkezett az érintett családokkal kapcsolatban.

Az ombudsmani ajánlással, a kisebbségi önkormányzat krízisprogramjával, valamint az átmeneti szálláson lakók helyzetével a közgyűlés legkorábban novemberben foglalkozik majd, a kilakoltatásokat azonban nem fogják megállítani.

S. Kállai Szilvia, Roma Sajtóközpont