Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Még napokig izzik a kaposvári húskombinát

Vágólapra másolva!
Még két napig is eltarthat, amíg teljesen kiég a kaposvári húsüzem hűtőraktárának belső, parafa burkolata. A tűzoltók vízzel hűtik az épület külső falát, ennek köszönhetően valószínűleg nem omlik össze a 20 méteres épület. A hűtőházban tárolt zsír lángolását a tűzoltók már megszüntették, húsáru nincs a péntekre virradó éjjel lángra kapott épületben.
Vágólapra másolva!
Fotógyűjtemény a lángra gyulladt épületrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/Otodi20039231220/index2.html',500,440)Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághttp://web.axelero.hu/smkvi/fomenu.htm

Még napokig tarthat, amíg teljesen kiég a kaposvári húsüzem hűtőházának padlása, ahol még mindig izzik a parafa burkolat. A tűzoltók jelenleg a falakat hűtik - mondta az [origo]-nak a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Heizler György, aki azt is hozzátette: az épület összeomlása nem valószínű, de kisebb falrészek kiomlására lehet számítani. A környéken lakóknak nem jelent kellemetlenséget a tűzeset, az égő zsír szagát is csak az oltásban részt vevők érezték az első napokban - mondta a katasztrófavédelmi vezető.

A nagy mennyiségű zsírt eloltották, húsáru már nincs a hűtőházban, ugyanis az utóbbi években csak az épület alsó szintjét használták. A hűtőházhoz csatlakozó, szomszédos épületből azonban a húskombinát munkatársainak ki kell menteniük az ott tárolt húst és különböző technológiai eszközöket, mert az épület áram nélkül maradt, és a füst ide is átterjedt. A kaposvári húskombinát működését a tűzeset nem veszélyezteti, a cégnek az okozhat nehézséget, hogy a kimentett árut máshol kell tárolnia. A város polgármestere, Szita Károly kedden találkozik a vállalat ügyvezetőjével.

Az épületnek nincsenek ablakai, egyetlen bejárata van csak, ez jelentősen nehezítette az oltást; a tűzoltóknak nyílásokat kellett vágni a falakon. A katasztrófavédelmi vezető egy nyílás nélküli dobozhoz hasonlította az épületet, melyben a tűz hatására hatalmas hő és nyomás keletkezett. Az épület fala több helyen megrepedt, a repedések viszont húzódnak össze a hűtés hatására.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a péntekre virradóra keletkezett tüzet, szakértők szerint elképzelhető, hogy a belső térben végzett bontás során keletkezett szikra befészkelte magát a parafába, ami órákkal vagy akár napokkal később tüzet okozott. Már a hétvégén megkezdték azoknak a dolgozóknak a meghallgatását, akik a tűz keletkezését megelőzően a raktárban dolgoztak. A kárt több tízmillió forintra becsülik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről