Medgyessy órájáért 1,2 milliót adnának

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök ajándékba kapott órájáért 1 milió 245 ezer forintot adnának egy jótékonysági árverésen. Vári Gyula MSZP-s képviselő, vadászpilóta automata Duffau karórája pedig egyelőre 615 ezret ér. Deutsch Tamás (Fidesz) Juan Antonio Samaranchtól kapott Vickersét 195 ezerért vinnék el. A legtöbb politikus órájára azonban nincs túlzott érdeklődés, sok darabra még nem licitált senki. Az egyik kereskedelmi rádió által szervezett árverés még három napig tart.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Medgyessy Péter ajándékba kapott karórája a legkelendőbb darab a kikáltott tárgyak között azon az árverésen, ahol politikusok óráit árverezik el, és a bevételt a Gyermekétkeztetési Alapítványnak utalják át. A miniszterelnök órájáért 1 millió 245 ezer forint ajánlottak hétfő délutánig, az aukció még három napig tart.

Medgyessy az órája történetéről azt írta, hogy az EU-népszavazás után kapta azt, mert korábban egy interjúban azt mondta: a magyar gazdaságnak úgy kellene működnie, mint egy svájci órának. Egy svájci órákat Magyarországon képviselő cég az interjú után küldte az órát, azzal a kéréssel, hogy jótékonysági célra árverezzék el.

A kormányfő mellett csak Vári Gyula vadászpilóta, szocialista képviselő órája iránt mutatkozik jelentősebb érdeklődés: 615 ezret ajánlottak a szerkezetért eddig. Vári órája egy svájci automata Duffau, amely a cég "híres repülőgépek" sorozatában a Messerschmitt 109-es repülőgépnek az órája.

Deutsch Tamás (Fidesz) óráját 195 ezerért vinnék el. Az ellenzéki képviselő Juan Antonio Samaranchtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnökétől kapott Vickers márkájú svájci óráját adta oda az árverésre.

A politikusok különféle történeteket meséltek arról, miért ajánlották fel, illetve milyen emlék fűzi őket a felajánlott órához. Zuschlag János (MSZP) azért is ajánlotta fel Raymond Weil karóráját, mert saját bevallása szerint nem tud az értékes órára vigyázni. Tóbiás József (MSZP) viszont egy már kevésbé értékes szerkezetet ajánlott fel: egy külföldi nyaralás alatt egy út menti automatából nyert órát adott az aukcióra.

Hiller István kulturális miniszter rossz emlékei miatt szabadulna órájától. A miniszter ugyanis egyszer elvágta a kezét, amiért az órát hibáztatja. Fodor Gábor (SZDSZ) viszont éppen azért ajándékozta el óráját, mert az neki már szerencsét hozott. Amikor ugyanis nyolc éve Indiában járt, a repülőgép egyik motorja leállt. Miután mindenki pánikba esett és hatalmas rohangálás kezdődött a fedélzeten, a pilótafülkéből hoztak néhány pajszert, és azzal csapkodtak valamit a gépen. Ezután nagy nehezen köhögve beindult a motor. Fodor pedig a most felajánlott órát viselte akkor.

Részletes történetek az órákrólhttp://www.slagerradio.hu/oraarveres/A Sláger Rádió honlapján

Rogán Antal (Fidesz) szintén kalandos történetet mesélt órájáról. E szerint amikor Indiában járt barátaival, megszorultak egy kicsit pénzügyileg, és nem találtak működő bankautomatát. Így kénytelenek voltak zálogba adni az órát. Megegyeztek abban a becsüssel, hogy legkésőbb két nap múlva kiváltják, addig nem adhatják el azt. Néhány órával később rábukkantak egy bankfiókra, sikerült készpénzhez jutniuk, ezért visszamentek kiváltani az órát, de az már nem volt meg. Rövid veszekedés után kiderült, hogy egy riksás vásárolta meg meglepően olcsón, aki a fiának szánta ajándékba. A becsüs ugyan több órát is felajánlott volna helyette, de egyiket sem fogadták el. Végül a riksás fiának kellett venni egy négy zeneszámot is lejátszó kvarcórát, amit aztán a becsüs finanszírozott.

Pettkó Andrást (MDF) viszont nem sok emlék fűzi órájához, kifejezetten a jótékonysági árverés miatt vette a Casio órát, sosem hordta azt.