Bicikliket adott az SZDSZ a parlamentnek

Vágólapra másolva!
Négy kerékpárt ajándékozott az SZDSZ-frakció a parlamentnek az autómentes világnap alkalmából. A képviselők vagy a hivatali dolgozók autózás helyett ezekkel a biciklikkel kerekezhetnek el a közeli minisztériumokba, hivatalokba. A politikusok pártállástól függetlenül üdvözölték az SZDSZ-es ötletet. A fideszes Illés Zoltán például ennek hatására ismét felveti a régi ötletét a parlamenti kerékpártároló létésítéséről.
Vágólapra másolva!

Horn Gábor szabad demokrata képviselő a parlament parkolójában adta át a kerékpárokat Mandur Lászlónak, az Országgyűlés alelnökének. "A bicikliket abból a célból ajándékoztuk a parlamentnek, hogy ha valakinek - akár képviselőnek, akár az Országgyűlés más alkalmazottjának - egy közeli minisztériumban vagy egyéb hivatalban van dolga, akkor autó helyett kerékpárral is mehessen" - mondta az SZDSZ-es politikus.

"Nagyon örülök az SZDSZ kezdeményezésének" - jelentette ki a fideszes Illés Zoltán, aki elmondta, hogy az előző ciklusban a környezetvédelmi bizottság elnökeként néhány társával javasolta, hogy létesítsenek egy 20 férőhelyes biciklitárolót, ahol a képviselők a chipkártyájuk segítségével vehetnek ki biciklit, ha szükségük van rá. "Így regisztrálva van, hogy melyik képviselő vitte el a kerékpárt, így ha eltűnne egy bicikli, tudni lehet, hogy ki a felelős érte" - magyarázta az ellenzéki politikus. "A mostani akció előfutára lehet a régi kezdeményezésemnek, amelyet újra felvetek" - jelentette ki Illés Zoltán. A képviselő javaslatát akkor nemzetbiztonsági okokra hivatkozva utasították el: a szakértők attól féltek, hogy a biciklivázba csőbombát helyezhetnek el. A másik ok pedig az volt, hogy két parkolóhelyet meg kellett volna szüntetni a Képviselői Irodaháznál. Illés Zoltán szerint, aki nemcsak kerékpározik, hanem rollerezik is, a 386 képviselőből legalább 30-40-en használnák a bicikliket.

"Nagyon jó ötlet" - mondta az SZDSZ ötletéről az MSZP-s Nyakó István, aki szerint ez főleg a messziről bejáróknak lesz előnyös. "Adott esetben én is kipróbálom majd a bicikliket" - mondta a politikus.

"Az MDF-ben nagy hagyományai vannak a kerékpáros közlekedésnek" - jelentette ki Pettkó András, aki emlékeztetett arra, hogy párttársa, Lezsák Sándor körbekerekezte az országot. "Magam is szeretek biciklizni, azonban szerintem öltönyben és nyakkendőben nem szokás" - mondta a képviselő, aki ezért kampányfogásnak tartja az SZDSZ kezdeményezését. "A Képviselői Irodaháznál például a kocsikat lehet tárolni, a bicikliket azonban nem" - hívta fel a figyelmet egy problémára a politikus, aki elmondása szerint gyalog és metróval szokott közlekedni.

A kétkerekű járműveket a Parlament XVII-es kapuja melletti parkolóban fogják tárolni.