Értelmiségi túljelentkezés a titkosszolgálatnál

Vágólapra másolva!
Egyetemi állásbörzéken keres munkatársakat a Nemzetbiztonsági Hivatal a szakmában szükségszerű "folyamatos vérfrissítés" jegyében. A tavalyi, összesen 971 jelentkező közül mindössze 46-ot vettek fel - írja szombati számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Idén valamivel javult az arány: eddig 494 jelentkező közül 32 került a hivatal állományába. A felvételnél alapkövetelmény a legalább főiskolai végzettség és a nyelvtudás.

A jelentkezőknek először műveltségi tesztet kell kitölteniük; ez mindössze 40 százalékuknak sikerül a megfelelő szinten. Később személyes beszélgetések, majd pszichológiai vizsgálat, végül pedig a "C" típusú átvilágítás következik. A felvételi így csaknem négy hónapig tart.

Felmérések szerint a fiatalokat leginkább a szolgálatot körülvevő misztikum és a hazaszeretet motiválja, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatalt választják leendő munkahelyükként.

Daragó Tibor, a hivatal humánpolitiai főosztályvezetője a lapnak elmondta: a szolgálati törvényben meghatározott feltételek és a titoktartási nyilatkozat aláírása után bárki következmények nélkül távozhat a szervezettől.