Nem áll le a termelés a kaposvári húsüzemben

Vágólapra másolva!
Nincs szükség a termelés leállítására, vagy visszafogására a kaposvári Kométa Húsfeldolgozó Kft.-nél, az üzem a tűzkárok ellenére meg tudja oldani a termelés folytatását.
Vágólapra másolva!

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka kigyulladt hűtőházban több száz tonnányi húskészítmény semmisült meg, de a vállalat meg tudta oldani a többi termék hűtését saját kapacitásán belül. A tűzoltók egész nap dolgoztak a tűz megfékezésén, az épület ennek ellenére teljesen kiégett. Az oltás az előzetes reményekkel ellentétben még a kora esti órákban is tartott, így nem kizárt, hogy a károk felmérésére csak a hétvégén kerülhet sor. Az oltást nehezíti, hogy a 2500 négyzetméter alapterületű, ötszintes épületbe csak egy bejárat van, viszont a benti hőmérséklet, az izzó zsír és parafaborítás miatt a tűzoltók nem tudtak behatolni.

A tűzben több száz tonnányi zsír és húsáru is megsemmisült, a kiömlő sűrű füst az egész környéket beterítette A lángok tovaterjedését nagy mértékben megkönnyítette a hűtőkamráknál alkalmazott parafaszigetelés. A tűz miatt a levegőbe ammónia is került, azonban a gyorsan felszerelt füstszűrőkkel sikerült megakadályozni, hogy a gáz kijusson az épületen kívülre. Kora délután sikerült lyukat ütni az épület Pécsi utcai oldalán, így már a szabadba távozhat az épület belsejét megtöltő füst. Estére széndioxiddal szorítják ki a hűtőházból a tüzet tápláló levegőt. Ennek eredménye csak órák múlva derülhet ki.

Személyi sérülés a mentési munkák ideje alatt eddig nem történt. A kaposvári, dombóvári és szigetvári tűzoltók 25 emberrel, valamint habbal, vízsugarakkal és széndioxiddal dolgoznak. Az épületből öt oxigénpalackot sikerült épségben kihozni, azok felrobbanása ezért nem fokozta a károk mértékét. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjedt át a szomszédos épületekre. A társaság egyébként az épületre és a raktárkészletre is rendelkezik biztosítással.