Kulcsárhoz kerülhetett a mosott pénz

Vágólapra másolva!
A brókerbotrány kapcsán pénzmosás gyanújával letartóztatott szír férfi azt vallotta, Kulcsár Attilának adta át az általa felvett 3,2 milliárd forintot - írja a Népszabadság. A lap szerint eddig 72 embert hallgattak ki a Kulcsár-féle 200-as VIP-listáról.
Vágólapra másolva!

Az augusztus végén pénzmosás gyanújával letartóztatott szír állampolgárságú E. A. H. egyik kihallgatásán azt vallotta: az Inter-Európa Bankban (IEB) vezetett számlájáról két év alatt felvett 3,2 milliárd forintot hiánytalanul átadta Kulcsár Attilának - írja a Népszabadság. A lap hivatalosan meg nem erősített információi szerint a férfi tagadta, hogy szerepéért pénzt kapott volna, s hogy jutalékot vett fel abból az összegből, amely a Balmovar Ltd.-től és a Brittontól érkezett a számlájára.

A rendőrség szerint E. A. H. és szökésben lévő társa, A. M. két év alatt összesen 6,2 milliárd forint tisztára mosásában segédkezett. A. M. egy nappal azelőtt hagyta el Ferihegyen keresztül az országot, hogy a nyomozók összegyűjtötték volna az őrizetbe vételének elrendeléséhez szükséges bizonyítékokat. E. A. H. korábban azt közölte, hogy a pénzt kínai személyeknek adták át, akik azt romániában fektették be. Az újabb vallomása azonban látszólag ellentmond ennek - írja a lap.

Azt egyelőre a rendőrök sem zárják ki, hogy a pénz egy része valóban visszakerült Kulcsárhoz. Szerintük, viszont az a hárommilliárd - közte valószínűleg a Montrade Ltd. pénze -, amit a szökésben lévő A. M. vett fel, romániai érdekeltségekbe vándorolt. A nyomozás adatai alapján az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságán sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a Magyar Nemzet csütörtöki információját, amely szerint a Montrade Ltd. 200 millió forintja a szír közvetítőkön keresztül a Medgyessy Péter barátjaként számon tartott Mudura Sándorhoz vándorolt volna.

Az ORFK eddig 72 személyt hallgatott ki a Kulcsár-féle 200-as VIP-listáról. A Népszabadság informátoraira hivatkozva azt írja, hogy a nyomozók az "egyértelmű esetekkel kezdték" a sértetti kör meghallgatását, vagyis akiket eddig kihallgattak, nem veszítették el a K&H Equities Rt.-re bízott pénzüket, és szinte bizonyosan tanúk maradnak. A nyomozók a sor végére hagyják azokat, akiknél felmerülhet a gyanú, hogy tevőlegesen részt vettek a Kulcsár nevével fémjelzett sikkasztásban és pénzmosásban.