Országos dohányzás-ellenőrzés hétfőn

Vágólapra másolva!
A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását ellenőrzi országszerte a közintézményekben jövő hétfőn az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - jelentette be az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdán.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat kiemelt színhelyei az egyetemek, az egészségügyi intézmények, a sportlétesítmények és a média szerkesztőségei lesznek - tartalmazza a közlemény. Az akció célja, "hogy a közforgalmú intézményekben és a munkahelyeken elősegítse a törvényben foglalt előírások érvényesülését, védelmet nyújtva ezzel a passzív dohányzás káros hatásaival szemben".

A megyei és városi intézetek munkatársai a helyszíni szemléken többek között megvizsgálják a dohányzást tiltó táblák meglétét, a kijelölt dohányzóhelyeket, valamint azt, hogy az intézmények rendelkeznek-e belső szabályozással a nemdohányzók védelmében - áll a közleményben. Az ellenőrzéskor az elkövetett szabálysértés mértékétől függően a hatóság figyelmeztetetésben részesítheti vagy megbírságolhatja a szabálytalankodókat - nyilatkozta a hivatal munkatársa.

Közforgalmú helyeken a szabályok megsértése miatt úgynevezett egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki, amely magánszemélyek esetén a figyelmeztetéstől 30 ezer forintig, munkáltatók esetén pedig 50 és 100 ezer forint közötti összegig terjedhet. Munkahelyeken a munkavédelmi bírság minimum 50 ezer, de akár 10 millió forint is lehet.

Idén eddig két alkalommal, januárban és a tavasz folyamán tartott az ÁNTSZ országos ellenőrzést, amelyet még egyszer megtartanak az év folyamán. Helyi szintű ellenőrzéseket a szolgálat folyamatosan végez.