Fegyelmi eljárás a Fővárosi Pedagógiai Intézet igazgatója ellen

Vágólapra másolva!
Fegyelmi vizsgálat indult a Fővárosi Pedagógiai Intézet igazgatója ellen, akit az eljárás lefolytatásáig felmentettek a munkavégzés alól. Az intézetnél eddig hatvan millió forint a hiány összege.
Vágólapra másolva!

Schiffer János főpolgármester-helyettesnek a fegyelmire vonatkozó javaslatát szinte egyhangúlag, a munkavégzés alóli felmentést viszont az SZDSZ az ellenzékkel együtt, az MSZP ellenében szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának szerdai ülésén. A többórás, heves vitában visszaköszöntek a pénzügyi bizottság egy héttel korábbi ülésén felmerült, az intézettel kapcsolatos problémák.

A revizorok és az augusztusban kinevezett önkormányzati biztos megállapításaival egyetértett előterjesztésében Schiffer János is, aki az ülésen nem vett részt. A revizorok és az augusztusban kinevezett önkormányzati biztos megállapításai szerint az intézménynél már 2000-ben eluralkodott a helytelen gazdálkodási szemlélet, a jogszabályok be nem tartása, a szabályozatlanság, a hiányos szervezettség, az irányítás fogyatékossága és a színvonalon aluli gazdálkodás. Az intézetnél mára mintegy 60 millió forintra duzzadt a hiány összege.

Pálinszky Antal (MSZP) bizottsági elnök a megállapításokkal jórészt egyetértve úgy vélte, hogy e gondok nem indokolják az igazgató munkavégzés alóli felmentését. Hock Zoltán (MDF) az intézményfenntartó főváros vezetőinek felelősségét feszegette.

A szakterületért felelős főpolgármester-helyettes mellett hibáztatta Demszky Gábort is. Az ellenzéki politikus őt elsődlegesen azért marasztalta el, mivel az intézménynél 5 dolgozó, köztük a gazdasági vezető részére is felmentést adott a jogszabályban előírt iskolai végzettség alól.

Hock Zoltán javaslatára, az MSZP ellenében a bizottság felkérte a főpolgármestert arra: az önkormányzati biztos hatáskörét terjessze ki oly módon, hogy szükség esetén fegyelmiket indíthasson a dolgozók ellen.

Balczó Zoltán (MIÉP) alelnök is firtatta a főváros vezetőinek felelősségét, mivel a gondok a revizorok megállapítása szerint már korábban jelentkeztek. A politikus elkerülhetetlennek tartotta az igazgató munkavégzés alóli felmentését. Hangsúlyozta, hogy ez önmagában még nem jelent elmarasztalást, prejudikálást. Megjegyezte: ellentmondásos helyzet lett volna, ha az igazgató úgy rendel el a revizori vizsgálat alapján fegyelmi vizsgálatot valakivel szemben, hogy közben ő maga is ugyanezen ok miatt fegyelmi eljárás alatt áll.