Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elenyésző az oltások kockázata

Vágólapra másolva!
Évente 2-2,5 millió védőoltást adnak be ma Magyarországon, ám mindössze 100-200 embernél alakulnak ki szövődmények. A szakemberek szerint a védőoltások kockázata messze alacsonyabb, mint a velük megelőzhető járványok jelentette veszély, ám mindig akad néhány szülő, aki nem engedi beoltatni a gyermekét - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A bíróság előtt kell megvédenie álláspontját egy szombathelyi házaspárnak, mert nem engedik beadni a kötelező védőoltásokat három és fél éves kislányuknak. A szülőket a gyámhivatal jelentette fel kiskorú veszélyeztetése miatt. A szülők szerint a védőoltásoknak súlyos mellékhatásai lehetnek - írja a Magyar Hírlap.

Paulinyi Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ szerint miközben évente 2-2,5 millió oltást adnak be, a védőoltások mindössze 100-200 embernél okoznak fokozott reakciókat, vagy súlyos szövődményeket. Előfordulhat tartós egészségkárosodás is, ám tudományosan nem támaszthatók alá azok az állítások, amelyek szerint akár szellemi károsodást, esetleg autizmust is előidézhetnek.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője, Vass Ádám ugyan elismeri, hogy vannak kockázatai a védőoltásoknak, ám szerinte ezek össze sem hasonlíthatók azzal a veszéllyel, amit a velük megelőzhető járványok jelentenek. Mind mondta, nem beadatni az oltást olyan, mint nem szállni repülőre azért, mert a gép bármikor lezuhanhat. Vass cáfolta azt is, hogy nem biztonságos a magyar oltási rendszer, sőt mint beszámolt róla, néhány évvel ezelőtt egy négytagú WHO-delegáció a magyar szisztémát Európa számára is példamutatónak minősítette.

Mint elmondta, ugyan nyugaton valóban nem kötelezők az itteni értelemben a védőoltások, azonban amikor a gyerekek iskolába mennek, mindenütt megnézik, megkapták-e azokat. Az Egyesült Államokban be sem engedik azt az ott tanulni akaró középiskolást vagy egyetemistát, ha nem tudja igazolni az oltásokat - írja a Magyar Hírlap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről