Milliárdos adóssággal küzd a SOTE

Vágólapra másolva!
Közel kétmilliárd forintos adósság halmozódik a Semmelweis Egyetem költségvetésében. Az Egészségügyi és az Oktatási Minisztérium már két éve csak hitegeti az intézményt, hogy kifizeti az igazoltan nem önhibájából keletkezett adósságait. Az egyetem a bezárás ellen küzd - írja a Magyar Hírlap. 
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi és az Oktatási Minisztérium lassan két éve hitegeti a Semmelweis Egyetemet azzal, hogy hamarosan kifizetik az intézmény 2001 decemberében regisztrált adósságát, azonban tenni még nem tettek semmit ennek érdekében - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint az adósság már akkor 1,1 milliárd forint volt, amikor 2000-ben az Egészségtudományi Kar, az Országos Gyógyintézeti Központ és a Semmelweis Egyetem együttesen kezdte meg működését. Az Egészségtudományi Kar kiválásakor azonban 1,9 milliárdra nőtt, amihez hozzájött még a kar távozásával, maradó, a betegellátással foglalkozóknak szánt kifizetetlen számlák. Fizetési kötelezettségének az intézmény csak 30-60 napos késéssel tud eleget tenni, ami súlyos késedelmi kamatokkal sújtja.

Született ugyan egy megállapodás a két tárca minisztereinek aláírásával, amelynek értelmében az adósság nem az egyetemet terheli, hiszen nem az ő számlájukra írhatók a pénzügyi gondok, ám fizetni nem fizettek a minisztériumok sem.

Az egyetem vezetése szerint a külső adósság mellett komoly problémákat okoz a belső adósság is, melynek mértéke nem nyilvános. A gondok megoldását öt párhuzamos intézkedéssel képzelik el: a bevétel növelésével, a kiadás csökkentésével, korszerűsítéssel, az ellenőrzés és a vezetői információs rendszer fejlesztésével (VIR) - írja a lap.

A vezetés mindent megtesz azért, hogy az egyetem, a klinikák továbbra is nyitva tartsanak, és ne zárják be azokat, ez azonban egyre több energiát emészt föl. Juhászné Huszty Katalin, az egyetem gazdasági és műszaki igazgatója szerint már egy-egy ingatlanukat is értékesíteniük kell, hogy a bajból ki tudjanak lábalni. A szakember centralizálásban látja az egyik megoldást.

"Hiába tudunk egy-egy épületet eladni, ha a bajból ezzel nem tudunk kilábalni. A törvény értelmében ugyanis a befolyó összegeket nem fordíthatjuk a napi működésre. Elvileg a főhatóságok engedélyével és egyes szakhatóságok írásbeli hozzájárulásával bizonyos százalékot a dologi teendők finanszírozására fordíthatnánk, ez azonban csak hipotézis” - mondta a lapnak Tulassay Tivadar, az egyetem vezetője.

"A kórház látogatóinak ellátása, gyógyítása pedig sokszor az átlagnál magasabb költséggel jár. Olyan magánbefektető pedig nincs, aki nálunk profitot produkálhatna” - mondta a rektor. Abban bíznak, hogy vannak olyan befektetők, akik az innovációban is érdekeltek, s az egyetemre, mint jelentős szellemi központra számítanak.

Az intézmény Európa-szerte a legpatinásabb orvosi egyetemnek számít 9000 hallgatójával, tekintélyes, 235 évre visszatekintő múltjával. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyen történelemmel, ilyen hírrel egy csak pár éve halmozódó adósság miatt bezárják” - idézte a Magyar Hírlap Tulassay Tivadart.