Túllépte a jutalomkeretet az OEP

Vágólapra másolva!
Kétszer akkora összeget osztottak ki 2002-ben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dolgozói között jutalomként, mint ahogy az a törvényben meg van írva. A hivatal főigazgatóját magát is meglepte a dolog, szerinte még  az előző kormány idején osztogatták el a pénzt, mert neki hivatala átvételekor, már nem volt miből jutalmaznia - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A törvényben előírt 595 millió forint helyett annak kétszeresét, 1,2 milliárd forint jutalmat fizetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) saját dolgozóinak tavaly - derül ki az Állami Számvevőszéknek a 2002-es költségvetési évről készült zárszámadásából. Matejka Zsuzsát, az OEP főigazgatóját magát is meglepte a jutalomkeret ilyen mértékű túllépése, szerinte a kormányváltás után, hivatala átvételekor neki már nem volt miből jutalmat osztania, tehát a túlköltés az előző vezetéshez köthető - írja a Népszabadság.

A lap szerint dokumentumról tárgyaló parlamenti egészségügyi bizottság ülésén Czinege Imre szocialista képviselő nehezményezte, hogy miközben súlyos anyagi gondokkal küszködik az ellátórendszer, tavaly átlagosan 340 ezer forint jutalmat kaptak a hivatali dolgozók.

Az ÁSZ az alapok költségvetéséről ismét megállapította, hogy pénzügyi egyensúlyuk tovább romlott, és a hiány nem csak a kiadások indokolatlan növekedése vagy a rossz gazdálkodás miatt növekszik évről évre. A jelentés szerint az OEP nem kapta meg azon kormányzati intézkedéseknek forrását, amelyekre a járulékbevételek nem nyújtanak fedezetet - írja a Népszabadság.