Lamperthet és Salgót is meghallgatták a K & H-ügyben

Vágólapra másolva!
Az ellenzék szerint teljesen indokolatlanul nyilvánították zárt ülésnek a kormánypárti képviselők a rendészeti bizottság szerdai ülését, ahol meghallgatták Lamperth Mónika belügyminisztert és Salgó László rendőrfőkapitányt. A Fidesz ezért ragaszkodik ahhoz, hogy hozzák nyilvánosságra az ülésen elhangzottakat, mert szerintük abban nincsenek titkos információk.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Rendészeti Bizottsága a kormánypárti képviselők döntése alapján zárt ülésen hallgatta meg Lamperth Mónika belügyminisztert, Salgó László országos rendőrfőkapitányt, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt a K & H-ügyben. A testület szocialista elnöke, Gál Zoltán azzal indokolta a zárt ülésre vonatkozó indítványát, hogy folyamatban lévő nyomozásról nem lehet titkok elhangzása nélkül beszélni. A fideszes alelnök, Dorkota Lajos viszont követelte, hogy hozzák nyilvánosságra az ülésen elhangzottakat, mert szerinte semmilyen titkos információ nem hangzott el.

A meghallgatásokról az ellenzéki és kormánypárti politikusok, valamint a meghívottak is ellentmondóan nyilatkoztak. Elsőként Lamperth Mónika távozott, aki saját elmondása szerint nem tudott válaszolni a kérdésekre, hiszen a nyomozás nem az ő kompetenciája, az ügyben semmilyen utasítást nem adott a rendőrségnek. Emiatt közölte, hogy a bizottság és saját álláspontja szerint a rendőrség objektív nyomozásának nincs semmi akadálya. A saját személyére vonatkozó kérdésekre azt válaszolta, hogy sem ő, sem egyetlen családtagja nem érintett a K & H-ügyben.

Gál Zoltán MSZP-s bizottsági elnök azt mondta, hogy az elhangzottak alapján minden feltétel adott az ügy felgöngyölítéséhez és a felelősség megállapításához. Gál biztosítottnak látja, hogy az ügyészség és a rendőrség egymással együttműködve az ügy végére járjon. A bizottsági elnök megállapította, hogy nincs politikai nyomás a nyomozókon.

Salgó László országos rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy az ülésen a rendőrség munkájával kapcsolatban kifogás, kritika nem hangzott el, a bizottság elfogadta a rendőrség eddigi munkáját.

A rendőrség vezetőjének nyilatkozatával ellentétben Dorkota Lajos, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta az ülésről, hogy az ellenzék véleménye szerint a rendőrség súlyos hibákat követett el, és az ülésen ezeket Salgó László részben elismerte. A politikus szerint Kulcsár Attila és az egyik szír gyanúsított külföldre szökése miatt hibáztatható a rendőrség, amivel kapcsolatban Salgó elismerte, hogy a kiszivárogtatások miatt nem tudtak elég hatékonyan fellépni.

Dorkota Lajos Lamperth Mónikával kapcsolatban elmondta, hogy a miniszter arra a kérdésre, hogy találkozott-e Kulcsár Attilával, azt mondta, hogy magánemberként nem, de belügyminiszterként, egy fogadáson igen, igaz, ott több más bankár is jelen volt.