Vágólapra másolva!
Az Oktatási Minisztérium (OM) albizottság felállítását javasolja az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságnak. Ennek feladata lenne a tárca szerint az oktatási szegregáció kivizsgálása és felszámolása. Az OM azután döntött így, hogy a kisebbségi ombudsman megállapította: a jászladányi alapítványi iskolát alkotmányellenes cél érdekében hozták létre, így az oktatás ott nem engedélyezhető.
Vágólapra másolva!

Az Oktatási Minisztériumhoz (OM) számos panasz érkezett a jászladányi alapítványi iskolával kapcsolatban. A szülők elsősorban azt kifogásolták, hogy nem tölthettek ki jelentkezési lapot a gyermekeik számára. Az OM a hatályos törvények alapján nem indíthatott vizsgálatot, így Kaltenbach Jenőhöz, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosához, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordult, hogy vizsgálják ki, a törvényeknek megfelelő volt-e az alapítványi iskola felvételi eljárása - tudatta az OM sajtóosztálya közleményben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal 2003. szeptember 5-ei határozatában elrendelte a jászladányi alapítványi iskola tanulói jogviszony létesítésével kapcsolatos eljárásának törvényességi és hatósági ellenőrzését. Az ellenőrzés lefolytatásából elfogultság okán Jászladány Nagyközség jegyzőjét kizárta, és helyette Tiszaföldvár jegyzőjét jelölte ki.

A kisebbségi ombudsman állásfoglalásában kifejtette: az alapítványi iskolában az oktatás azért nem engedélyezhető, mert azt egy alkotmányellenes cél elérése érdekében szervezték meg. "Jászladányban az alapítványi iskolát a szülői jogokra hivatkozással létesítették, ám valójában így kívánták megteremteni a legális keretét egy nyilvánvalóan diszkriminatív, a roma tanulók elkülönítését eredményező oktatási formának" - idézte az ombudsmant az OM sajtóosztálya.

Az OM levélben fordult az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságához, és az oktatási szegregáció helyzetének kivizsgálására és felszámolására, az összehangolt és hatékony kormányzati fellépés érdekében egy parlamenti albizottság felállítását javasolta.