Bíróság előtt a védőoltást megtagadó szülők

Vágólapra másolva!
Kiskorú veszélyeztetésével vádolnak egy szombathelyi házaspárt, mivel gyermekeiknek nem hajlandóak beadatni a kötelező védőoltásokat, az ügy tárgyalása hétfőn kezdődött meg a Szombathelyi Városi Bíróságon.
Vágólapra másolva!

"Nem veszélyeztetjük gyermekeink egészségét, legfeljebb nem a megszokott módon kívánunk nekik egészséges és nyugodt környezetet biztosítani" - nyilatkozta a tárgyalás után Zöld József Balázs, a per egyik vádlottja, a gyermekek édesapja.

A szombathelyi házaspár ellen a gyámhivatal tett rendőrségi feljelentést, miután a szülők írásban nyilatkoztak arról, nem hajlandók hozzájárulni ahhoz, hogy gyermekeik megkapják az életkor szerint szokásos védőoltásokat.

"Magyarországon nem tájékoztatnak megfelelően a védőoltások esetleges mellékhatásairól, amelyeket mi túlzottnak tartunk, ezért nem járultunk hozzá, hogy gyermekeink az oltásokat megkapják" - mondta Zöld József Balázs.

A házaspárnak két gyermeke van, a három és féléves Csengele és a két hónapos Zsombor, egyikük sem kapott még Magyarországon alkalmazott kötelező védőoltást. Az édesapa elmondta azt is, különböző homeopátiás szereket adtak a gyerekeknek, melyek szerinte "felérnek" a védőoltásokkal, egy ízben pedig Németországból hozatott, Magyarországon azonban nem törzskönyvezett védőoltást kapott Csengele.

"Évekig egy homeopátiával is foglalkozó gyermekorvoshoz jártunk, de miután a hatóságok erős nyomást gyakoroltak rá, mi pedig írásban nyilatkoztunk arról, hogy nem engedjük beoltani a gyerekeket, az orvosunk visszaadta a betegkártyát, így most azt a körzeti gyermekorvoshoz adtuk le, akinek kötelessége volt azt elfogadni" - sorolta Zöld József Balázs.

Az édesapa szavai szerint "legfeljebb szabálysértést követtek el", nem pedig bűncselekményt azzal, hogy akadályozták a védőoltások beadását. "Nyugat-Európa több országában a miénktől sokkal liberálisabb az oltási rendszer, vannak országok, ahol csak javasolják a védőoltásokat, van ahol pedig választani lehet" -hangoztatta.

Zöld József Balázs elmondta azt is: eddig gyermekeik nem voltak betegek, nézete szerint semmiféle veszélynek nem voltak kitéve, Csengele lányukat édesanyja két és fél éves koráig szoptatta, ami szerintük komoly védettséget nyújtott neki a betegségek ellen. A pert a bíróság október 9-ére napolta el, a bírói indoklás szerint a perben külön ügyvédnek kell képviselnie mindkét szülőt, mert érdekellentét is felléphet közöttük az eljárás során.