Megkezdődött az olasz vadászok pere

Vágólapra másolva!
A Mohácsi Városi Bíróság szerdán kétnapi tanúmeghallgatás után decemberre elnapolta az olasz vadászok perének tárgyalását - közölte Kalmár Éva, a Pécsi Városi Bíróság sajtóreferense.
Vágólapra másolva!

A mohácsi bíróság 11 vádlott, 50 tanú és 12 szakértő meghallgatása után dönt majd a 2001 novemberében az udvari határátkelőhelyen elfogott mintegy 40 védett madárfaj 11 700 lefagyasztott teteme kapcsán perbe fogott vádlottak perében. A madarak eszmei értékét akkor mintegy 300 millió forintra becsülték. A tárgyalást a bíróság két nap után szerdán elnapolta, és december elsején folytatja.

Eddig a magyar vádlottak kihallgatása történt meg, a külföldi állampolgárságú vádlottak egy része biztosíték letétele ellenében nem volt jelen. Decemberben a külföldi vádlottak, tanúk meghallgatásával és számos szakértő meghallgatásával folytatja a bíróság a munkáját.

Ha a feltételezett elkövetőket a bíróság bűnösnek mondja ki, akkor öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, ami halmazati büntetés esetén 15 év.

A magyar vámosok 2001. november 5-én az udvari magyar-horvát határátkelőnél tízezer védett madár tetemére bukkantak egy olasz kamionban. A kamion két olasz gépkocsivezetője azt állította, hogy a Kalocsa környékén lőtt állatokat 10-15 olasz vadász megbízásából szállították volna Olaszországba. A vámhivatal az olasz állampolgárok ellen természetkárosítás bűncselekménye ellen feljelentést tett.

A védett madarak között bíbicek, barázdabillegetők, fürjek, citromsármányok, különféle pityerek, récék, mezei pacsirták, sárszalonkák, tengelicek, zöldikék, tövisszúró gébicsek, kendrikék és gerlék is voltak.