Bírálták László Csabát, Csehák távozik

Vágólapra másolva!
A MSZP-t belülről ért kritikákról, valamint a Pénzügyminisztérium és a párt közötti konfliktusról is szó esett a párt elnökségének kedd esti ülésén. Kovács László pártelnök az ülés utáni tájékoztatón jogosnak nevezte a Pénzügyminisztériumot ért kritikákat, melyek nyomán felmerült a tárca szóvivőjének távozása, ezt a hírt utóbb cáfolta László Csaba miniszter. Miközben Kovács tagadta, hogy a kormányon belüli személyi változásokról is szó esett volna az ülésen, megjegyezte, a PM kommunikációját ért kritika a miniszter felelősségét is felveti. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint eközben az egészségügyi miniszter lemondott posztjáról.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter nem tervez változást a tárca sajtó- és kommunikációs főosztályának élén. Korábban az MTI MSZP-s forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy távozik posztjáról a Pénzügyminisztérium szóvivője a tárca kommunikációját a párt keddi elnökségén ért kritikák miatt. A kritikákat Kovács László pártelnök is jogosnak nevezte az azt követő sajtótájékoztatón. Kovács ugyanakkor azt is közölte, hogy az ülésen nem került szóba László Csaba pénzügyminiszter tevékenysége, igaz, utóbb megjegyezte, a tárca kommunikációját ért kritika a miniszter felelősségét is felveti.

A pártban a pénzügyi tárcával folytatott viták mellett - melyek július közepe óta váltak mindennapossá - egyre erősödik azok hangja, akik komolyabb változásokat követelnek.

Változást sürgetnek az MSZP-sek/itthon/20030902valtozast.htmlAz MSZP dühös a Pénzügyminisztériumra/itthon/20030901azmszp.htmlJánosi már csak óvatosan kritizál/itthon/20030827janosi.html

A Pénzügyminisztérium és az MSZP között az 53. heti nyugdíj kifizetése, az szja-csökkentés elmaradása, a lakáshitelek adókedvezményének eltörlése, a távhőszolgáltatás áfájának növelése és az ingatlanadóra vonatkozó minisztériumi tervek miatt alakult ki korábban vita.

Lapinformációk szerint a keddi elnökségi ülésen szó volt az utóbbi hónapok MSZP-t érintő eseményeivel kapcsolatban felmerült párton belüli kritikákról is. Jánosi György választmányi elnök, korábbi sportminiszter után a hétvégén Szili Katalin parlamenti házelnök, az MSZP elnökhelyettese is bíráló nyilatkozatott tett ezekkel kapcsolatban. Szili konkrét esetek említése nélkül kijelentette: az elmúlt fél év erkölcsi amortizációjának megálljt kell parancsolni. Hétfőn hasonló választ adott egy olyan kérdésre, amely Gyurcsány Ferenc sportminiszter üzleti ügyeit firtatta. Szili a Hír TV-ben feltett kérdésre közölte: "Mindaddig, amíg a pártunk a nómenklatúrától nem szabadul meg, addig ezzel szembe kell néznünk." Korábban Jánosi György elsősorban Gyurcsánnyal és a K & H-üggyel kapcsolatban tett bíráló megjegyzéseket.

Állítólag lemond Csehák Judit

Csehák állítólag távozik a kormányból/itthon/20030903csehak.htmlGörgey, Kóródi és Jánosi megy a kormányból/itthon/20030505negy.html

Kovács László a keddi ülést követően ugyan tagadta, hogy szót ejtettek volna bármilyen kormányban történő személyi változásról, így Csehák Judit személyéről, ennek ellenére a szerda reggeli lapok már azt írják, a miniszter beadta lemondását. Csehák állítólag azért távozik, mert nem lát esélyt arra, hogy elegendő költségvetési forrásokat kap minisztériuma a kitűzött célok végrehajtására. A Népszabadság már a lehetséges utódokat találgatja, e szerint esélyes a posztra Vojnik Mária, az egészségügyi bizottság MSZP-s elnöke, Molnár Lajos SZDSZ-es szakértő és Kökény Mihály, a tárca politikai államtitkára.

Ezzel kapcsolatban Gál J. Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott kedd este az MTI-nek, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a kormányalakításkor kötött egy megállapodást Csehák Judit egészségügyi szociális és családügyi miniszterrel, melynek részletei napokon belül ismertté válnak.

A kormányprogram teljesítése a gazdasági lehetőségektől függ

A keddi elnökségi ülésen - Kovács László tájékoztatása szerint - az említetteken kívül egyetértés volt abban, hogy folytatni kell a kormányprogram végrehajtását. Ezzel kapcsolatosan közölte, "nem hagyjuk magunkat eltéríteni a program megvalósításától". Kovács László szerint a program teljesítésének ütemét a gazdaság lehetőségei szabják meg. A pártelnök kijelentette, a 2004-es büdzsé takarékos lesz, melyben nagyobb szerepet kap az igazságosabb közteherviselés.

Kovács László szólt arról is, hogy az elnökség álláspontja szerint erősíteni kell a párt, az országgyűlési képviselőcsoport, illetve a kabinet együttműködését, gyakoribbá kell tenni az egyeztetéseket. Szerinte elkerülhetőek lennének a "kommunikációs zavarok", ha a frakció munkacsoportjai részt vehetnének egyes minisztériumi vagy kormánydöntések előkészítésében.